Lagumdžija: Poslušajte glas košarkašica i svrgnite četvoricu braće Dalton

Vijesti 29. jun 202114:05 > 01. jul 2021 19:52 10 komentara

Zlatko Lagumdžija, bivši šef diplomatije Bosne i Hercegovine, kazao je da će u narednih godinu dana doći do promjena u državi. U programu N1 pozvao je "tihu većinu" da posluša glas košarkašica i sruši četvoricu braće Dalton - Dodika, Čovića, Izetbegovića i Komšića.

N1: Da li je BiH u NATO-u?

Lagumdžija: NATO u BiH je završena stvar. To treba svima biti jasno i to treba u mirne vode uvoditi. A ne u populističke vode.

Bez obzira što nema podrške iz entiteta Republika Srpska?

Mi imamo Zakon o odbrani koji su usvojili poslanici SNSD-a i SDS-a. Mi po tom zakonu ulazimo u NATO i radimo sve da uđemo u NATO. Ovo što sad radi Dodik je predstava za javnost. Mi ćemo lagano ići u NATO, ne zato što se nisu ili jesu dogovorili u Predsjedništvu BiH, nego što su ukupne međunarodne okolnosti takve da nemamo alternativu. Rušenje vladavine prava je sada ne ući u NATO. Nek sada Dodik uđe u Parlament i promijeni Zakon. I neka dobije podršku Komšića i Džaferovića za to. Jasno je da ne može.

Lagumdžija o izmjeni Izbornog zakona

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je izmjena Izbornog zakona suštinsko pitanje za Hrvate?

Jasno je kako je priča o konstitutivnosti, građanskoj državi, preglasavanju… jedna ubleha kojom se održava status quo. Najbolju poruku su dale košarkašice Bosne i Hercegovine – nemojte biti smiješni, nemojte više svađati narod. Okrenite se drugim stvarima.

Jedna od četiri preporuke SAD-a za BiH bile su izmjene Izbornog zakona. Tu je rečeno da i visoki predstavnik, ako bude potrebno, treba nametnuti izmjene Izbornog zakona. Ali to nisu izmjene ove što oni pričaju. Nego se govori o tehničkim izmjenama. Čoviću je u interesu da ostane status quo i da bude “ugrožen”. Najbitnije je da se izvrše tehničke promjene da ne bude krađe na izborima. Da se izbori snimaju, da imaju kamere, da imate elektronsko brojanje. Ovdje za devet dana ne znate ko je ušao u općinsko vijeće, a kamoli za neko bitnije mjesto. Logično je da se to neće raditi sa ovim ljudima koji vode BiH jer onda ne bi mogli krasti na izborima.

Čović je kazao kako zbog izmjena Izbornog zakona u državu dolaze određeni međunarodni zvaničnici. Imate li ikakva saznanje ko bi mogao biti?

Ne znam. Ovdje je posljednji put putem Zooma bio Josep Borrell. Tada su se pred njim posvađali članovi Predsjedništva. Ne znam na koji način možemo očekivati da nas vani neko ozbiljno tretira. Pogledajte samo poruke Joe Biden povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici. On je vrlo jasno rekao da teritorijalni integritet multikulturalne Bosne i Hercegovine nema alternativu. Također, neka poslušaju poruku Borrella iz Sarajeva. On je BiH uporedio sa budućnošću Evrope. Evropska unija mora shvatiti da za 10 godina – ili će oni biti Balkan ili ćemo mi biti u EU. Očekujem u narednoj godini da se dese promjene. Da će ta “tiha većina” poslušati glas košarkašica i srušiti četvoricu braće Dalton – Dodika, Čovića, Izetbegovića i Komšića, koji upravljaju našim sudbinama, kazao je Lagumdžija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare