Lagumdžija upozorava na “istočne uticaje” u BiH, pozvao EU na buđenje

Vijesti 14. sep 202217:48 1 komentar
N1

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH i nekadašnji šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija, pozvao je Evropsku uniju na buđenje kad je riječ o odnosu prema Zapadnom Balkanu, a posebno Bosni i Hercegovini, koja postaje prepuštena istočnim uticajima.

On se osvrnuo na obraćanje predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, za koje je poručio da mora biti poziv bosanskohercegovačkoj javnosti u traženju hitnog odgovora Predsjedništva BiH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.  Odgovor trebaju dati, smatra on, i čelnici stranaka koji su nedavno u Briselu preuzeli zajedničke obaveze od predsjednika Evropskog vijeća i visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

“Ukrajina je danas, s pravom, dobila novu konkretnu podršku Evropske unije, a zemlje Zapadnog Balkana kao i Bosna i Hercegovina su ostavljeni istočnim uticajima kao da se ne radi o geostrateškom interesu EU. Nama samo ostaje nada da to ne znači da moramo čekati ‘rusku specijalnu vojnu operaciju’ da se EU ‘probudi’ na Zapadnom Balkanu”, poručio je Lagumdžija.

Lagumdžijine poruke dolaze nakon što je u svom godišnjem obraćanju o stanju Unije u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, predsjednica Evropske komisija Ursula von der Leyen najavila da odlazi u Kijev, gdje će se susresti s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ona je poručila da će EU Ukrajinu uključiti u svoje slobodno robno područje.

“Do ovoga je Ukrajina došla ne samo dobrom voljom EU već prije svega višemjesečnim osmišljenim i organizovanim lobiranjem da do ovoga dođe. Svima je bilo jasno da magloviti kandidatski status Ukrajine u ovakvoj situaciji je ravno moralnoj a ne stvarnoj podršci kao što je to slučaj sa ulaskom u jedinstveno tržište EU”, rekao je Lagumdžija dodavši da su mediji prenijeli da je upućena podrška kandidatima i potencijalnim kandidatima za EU uz objašnjenje da je “vaša budućnost u Evropskoj uniji i EU nije kompletirana bez vas kao njenih članica”.

“Našim evropskim prijateljima, umjesto jalovih rasprava o Otvorenom Balkanu, region mora poslati jasnu poruku da ne postoji ozbiljan razlog zašto se ne ponudi otvaranje zajedničkog puta, ka članstvu u Evropskoj ekonomskoj zajednici kroz pristup jedinstvenom tržištu EU, zemljama Zapadnog Balkana kao što je to danas urađeno Ukrajini”, naglasio je bivši šef bh. diplomatije de je dodao da Bosna i Hercegovina ima pravo, obavezu i državni interes da bude lider tog procesa.

“A ne da godinama ‘kukumavčimo’ za dobijanje kandidatskog statusa koji bi bio samo pokriće da se narednih godina ništa ozbiljno ne radi na neophodnim reformama”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare