Lapsus Dodikovog savjetnika? “BiH nije zemlja Bošnjaka”

Vijesti 26. jan. 202219:01 > 19:0324 komentara
Podijeli:
Radovan Kovačević
Izvor: Radovan Kovačević (N1)

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Radovan Kovačević kazao je danas za BHRT kako je "bitno da se u Sarajevu čuje - ovo nije zemlja Bošnjaka, u ovoj zemlji se mora čuti glas Mostara i glas Banjaluke, inače bez toga ova zemlja ne može imati budućnost".

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović odbio je danas poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da se obrati na sjednici entitetskog parlamenta.

Kovačević je u komentaru na ovaj potez lidera SDA zaključio kako je “evidentno da predstavnici bošnjačkog naroda odbijaju svaki dijalog sa Srbima i Hrvatima bez racionalnog objašnjenja”.

Nije prihvaćena, kako je naveo Kovačević, ni “inicijativa lidera SNSD-a Milorada Dodika” koju su podržali i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Hrvatske Zoran Milanović i Turske Recep Tayyip Erdogan.

Kovačević je tokom intervjua za BHRT kazao poprilično kontroverznu izjavu kako “Bosna i Hercegovina nije zemlja Bošnjaka (17.30 min videa) već zemlja gdje se mora čuti i glas srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda, te ponovio da ukoliko se to ne bude poštovalo, BiH neće imati budućnost.

On je rekao da su i Srbi i Hrvati u BiH nezadovoljni postojećim stanjem, koje je neodrživo.

“Zašto se odbija poziv na razgovor, zato što ovo što imamo u BiH, koje predstavnici međunarodne zajednice nazivaju nekakvim napretkom, znači gubitak prava za Srbe i Hrvate u BiH”, rekao je Kovačević.

On je napomenuo da su predstavnici Bošnjaka navikli da međunarodna zajednica ispunjava njihove želje i da sve procese vode ka tome da budu zadovoljni samo Bošnjaci.

“Iz tog razloga odbijaju dijalog, jer su svjesni da će bilo kakav dijalog značiti odricanje od onoga što je do sada nametnuto na neustavan način”, zaključio je Kovačević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar