Lavrov poručio da “odnose Srbije i Rusije ništa neće uništiti”, govorio i o BiH

Vijesti 06. jun 202212:41 > 12:45 5 komentara
N1

Umjesto dolaska u Srbiju, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sazvao je press konferenciju. Istaknuo je da je glavna stvar u tome da njihove odnose sa Srbijom neće niko uništiti.

“To je utvrđeno mnogim posjetama. Ti kontakti ne nestaju. Mi smo pozvali Nikolu Selakovića, ministra vanjskih poslova da u najskorije vrijeme dođe i posjeti Rusiju. Nadam se da avion kojim će on letjeti, neće biti podvrgnut sramoti, od strane Brisela koji je izgubio svoje lice. Željeli smo da razgovaramo o partnerstvu i međunarodnim poslovima. Oni nisu željeli da nam daju platformu da možemo da u Beogradu potvrdimo rusku poziciju po pitanju Kosova i BiH. Nisu željeli da mi izrazimo podršku inicijativi za realizaciju Otvoreni Balkan, i interesu za ozdravljenje svih zemalja u regionu. Svima je jasno da EU i NATO žele da pretvore Balkan u svoj projekat i to pod nazivom “zatvoreni Balkan”, rekao je, navodeći da u ovom trenutku nemaju drugačiji zaključak.

Kazao je i da se posjeta ministra vanjskih poslova Rusije Srbiji predstavlja i viđena je od zapada kao prijetnja.

“Evo danas sam čuo ministra spoljnih poslova Carla Bilda koji je rekao da je najgore sto Srbija može da uradi, da bi išla svojim putem euro perspektive, to je da primi ministra spoljnih poslova Rusije. Nema mjesta u Briselu, ne samo suverenom ravnopravnosti država, već je i sloboda izbora pređena”, rekao je Lavrov komentarišući nedolazak u Srbiju.

“Brisel želi zatvoreni Balkan”

Treba da postoji sloboda izbora partnera, kazao je on, i dodao, “to je princip za koji se zapad zalagao, a sad ga je sam uništio”.

“Sada izgleda im ne treba partner, to je cinizam. Jasno nam daje da shvatimo da će pritiskati, ne libeći se niskih sredstava. To je više puta prikazivano i u periodu tragičnih bombardovanja Jugoslavije. Oni koji su vjerovali u svoju povelju Hladnog rata i u svoje pravo da svijet uređuju po svojim pravilima, taj mentalitet se manifestovao i u tom događaju o kojem mi sada razmatramo”, rekao je Lavrov.

Podsjetimo, Kremlj je ranije objavio da će Lavrov biti u posjetu u Srbiji 6. i 7. juna. Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija onemogućile su prelijetanje aviona kojim je šef ruske diplomatije trebao sletjeti na aerodrom u Beogradu, i time onemogućile njegov dolazak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare