Lažne usluge pri dobivanju vize: Prevarantice građanima BiH uzele 140.000 dolara

Vijesti 13. sep 202212:27 0 komentara
N1

Ajša Ramić iz Visokog i Merjem Mirsada Veladžić sa Floride obećale su desetinama bh. građana lagan put do američke vize. Uzele su im oko 140 hiljada dolara, a dale lažnu nadu i falsifikovane dokumente.

Mjesecima su žena iz Visokog i njena partnerica s Floride u SAD-u vrebale žrtve iz BiH preko Facebook oglasa, čak i snimljenog video zapisa u kojemu su, predstavljajući se lažno kao saradnice američke ambasade u Sarajevu, nudile mogućnost laganog dobivanja američke vize, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Ambasada SAD-a upozorava na lažne savjetničke usluge za dobijanje vize

Za svoje “usluge” naplaćivale su po 5000 dolara za posredovanje u ugovaranju razgovora u američkj ambasadi u Sarajevu za dobivanje useljeničke vize.

Zahvalni na prilici i s nadom u novi početak 36 porodica je potpisalo  ugovore o saradnji s ‘posrednicama’ uvjereni da iza njih stoji ambasada SAD-a.

Klijentima su izdavale krivotvorene dokumente, a s ambasadom SAD-a u BiH nisu imale nikakva kontakta.

Članovi 14 porodica s kojima su novinari CIN-a razgovarali kažu da im je saradnja s ovim ženama donijela razočaranje i sramotu.

“Izvisili smo, prevareni smo”, kaže Džemal Filan, koji neuspješno pokušava vratiti novac koji je uplatio kako bi svojeg bratića doveo u obećanu zemlju.

Žepčanka se doselila u Jacksonville na Floridi 2017. Uz posao u tvornici od 2018. godine osnovala je administrativni servis za prevođenje i pomoć starijim sugrađanima koji se nisu dobro snalazili u američkom administrativnom sistemu. U proljeće ove godine povezala se s mladom pravnicom iz Visokog. Tada su dogovorile biznis s izdavanjem lažnih viza za SAD.

Iz američke ambasade u Sarajevu su objasnili kako ne postoji posredništvo s izdavanjem useljeničkih viza, nego da svatko može online utvrditi kako se aplicirati može jedino osobno.

“Ne radimo ni s kakvom vanjskom strankom, odnosno agentom posrednikom”, rekao je konzul Martin Thomen. Objasnio jer da aplikanti ne plaćaju unaprijed izdavanje vize.

Nakon što su doznali za prijave djelatnici američke ambasade sredinom godine prijavili su prijevaru vlastima u BiH i u SAD-u.

Tužiteljstvo sa sjedištem u Zenici je tokom augusta saslušalo Ajšu Ramić zbog prijevara.

Više detalja o ovoj priči pronađite na OVOM LINKU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!