Lazović: Raspad BiH spriječio rat u Ukrajini, Republika BiH nije nemoguća

Vijesti 11. maj 202221:06 > 21:47 1 komentar
N1

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine u Pressingu N1 govorio je o utjecaju invazije Rusije na Ukrajinu, te hoće li i na koji način to imati utjecaj na bosanskohercegovačke prilike.

Kada je riječ o izjavama Ive Komšića koji je u programu N1 kazao da Milorad Dodik je sve bio pripremio da proglasi samostalnost Republike Srpske početkom agresije Rusije na Ukrajinu, Lazović je siguran da ta Komšićeva izjava ima utemeljenje i da je potkrijepljena činjenicama, kao što je Komšić govorio i 1990. godina.

“Invazija na Ukrajinu je bila u februaru i trebala je trajati 48 sati i da je Putin uspio to što su naumili vjerovatno bi proširio tenzije i prebacio tenzije na Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan. Sjetite se kad je Dodik rekao pao je Ustav, pala je država pred invaziju na Ukrajinu i on je imao određene sugestije u kojem pravcu će stvari ići. Ono što je on naumio spriječila je Ukrajina”, naveo je Lazović.

Također,  Lazović ističe da je Dodik bio uvezan sa Putinovim planovima  i da su svi Dodikovi planovi sada trajno spriječeni.

Kada je riječ o novom geopolitičkom momentu koji se trenutno dešava, Lazović ističe da za njega to znači, između ostalog,  sklanjanje rigidnih politika iz BiH koje sprječavaju ujediinjenje u BiH te da se Srbija mora opredijeliti da ne može sjediti na dvije stolice.

Invazija Rusije na Ukrajinu i dosadašnja dešavanja u Ukrajini su pokazala za Lazovića da se Aleksandar  Vučić, Vladimir Putin i Milorad Dodik nisu nadali homogenizaciji Evrope ikao i činjenicu da je američki predsjednik Biden uspio vratiti ovu državu na svjetsku scenu.

Posebno se Lazović osvrtnuo na mogućnost da Rusija stavi veto na angažman EUFOR-a u BiH, što bi značilo da umjesto EUFOR-a u BiH dođe NATO.

“Može u potpunosti poklopiti prostor BiH bez odobrenja iti jedne države i ako Rusija blokira EUFOR, NATO preuzima određenu ulogu, što je za Rusiju nepovoljna varijanta”, naveo je Lazović.

Kada je riječ o prijetenjama i uticaju Rusije on slabi, te će u narednom periodu biti marginaliziran, kazao je Lazović.

Na kraju je Lazović kazao da Republika BiH nije nemoguća, odnosno da je to njegova želja i da će vremenom dođi do razgradnje entiteta i da BiH mora u konačnici biti spoj nacionalnog i građanskog koncepta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare