Legitmno hapšenje, državni udar ili politički proces?

Vijesti 15. jul 202119:12 9 komentara

Zatražen je pritvor za prvog čovjeka Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića. Čeka se odluka Suda BiH. U državnom tužiteljstvu zbog sumnje u pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu, ali i provjere vjerodostojnosti njegove diplome. A, dok se utvrđuju činjenice, po običaju uslijedile su reakcije, pa i prosvjedi potpore.

Legitmno hapšenje, državni udar, ili politički proces… Sve se to može čuti kao odjeci hapšenja Osmana Mehmedagića.
Svaki se detalj pomno provjera, postavljaju pitanja… Tako i – zašto Tužiteljstvo nije imalo sudski nalog za pretres Mehmedagićeve kuće?

Nedoumice

Tužiteljstvo je pojasnilo da se, zapravo, radilo o uviđaju, za šta im nalog nije potreban.
Još jedna nedoumica javila se nakon što su šefa državne agencije uhapsili pripadnici sarajevske policije, te su se mnogi upitali zašto taj posao nije uradila SIPA?

Međutim, prema Zakonu o krivičnom postupku postupajući tužitelj je taj koji odlučuje koju će policijsku agenciju “zadužiti” za privođenje osumnjičene osobe. Mehmedagić se u trenutku hapšenja nalazio u Sarajevu, te je mjesno nadležan MUP KS, pojašnjavaju tužitelji.

No, ranije su pojedini opozicioni parlamentarci optuživali državne tužitelje kako ne istražuju najviše dužnosnike SNSD-a i HDZ-a.

“Tužilaštvo ovakvo kakvo je neće pkrenuti ništa što je što je vezano niti za visoki kriminal u RS, ali isto tako neće pokrenuti ništa što je vezano za kriminal određenih političkih partija”, rekao je ranije Dragan Mektić iz SDS-a.

Iz SDA su osudili postupak tužiteljstva, dok čelnik SNSD-a Milorad Dodik sve naziva predstavom.

“Da je bilo ko iz Republike Srpske mogao ili želio da utiče na proces u predmetu “Mehmedagić”, kako se podlo sugeriše iz Sarajeva, treba da objasni kako to da je musliman tužilac, da ga privodi muslimanska policija i ko ozbiljno može prihvatiti da neko iz Republike Srpske ima uticaj na njih. Ovako imamo predstavu za javnost koja će završiti kao i sve slične prije nje. U toj predstavi neću i ne želim da učestvujem”, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Sada je govoreći o muslimanu tužitelju i muslimanskoj policiji, Dodik svjesno izbjegao ustavno ime Bošnjak. A
početkom prošle godine, Milorad Dodik je o provjerama Mehmedagićeve diplome u Banjaluci ovako govorio.

“Ovdje imamo neke univerzitete, fakultete kojima su ranije dani certifikati, koji su izdavali lažne diplome”.

Primjerice Univerzitet za poslovne studije?

“Ja sam za to da se taj Univerzitet odmah zatvori i da svi koji su u tome sudjelovali budu podložni kaznenom gonjenju. To nije politički obračun. Prekršili su zakon i dali lažnu diplomu. Pa tako date lažnu diplomu direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici, pa nekim hrvatskim ljudima”, rekao je.

Na ročištu u slučaju hapšenog vlasnika Američkog univerziteta Denisa Prcića, koji je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, obrana je tvrdila kako je banjalučka diploma Osmana Mehmedagića u ovom trenutku, opet, validna, nakon što je banjalučki sud osporio odluku Republičkog inspektora o poništavanju diplome Univerziteta za poslovne studije Banjaluka. Tužiteljstvo tvrdi kako je Prcić izdao lažnu diplomu Osmanu Mehmedagiću da bi ostao na poziciji direktora OSA-e. S druge strane, advokatica Vasvija Vidović tvrdi kako šef OSA-e zarađuje plaću na osnovu banjalučke a ne diplome sa Američkog univerziteta.

“Situacija je bila takva da je diploma bila proglašena nevažećom, odluka je ukinuta, i po podacima koje ja ima, ona je validna i važeća. Po onome što vam je rekao i tužilac danas, OSA je u svom dosjeu imala samo tu diplomu, i po njoj je Mehmedagiću isplaćivala platu”, rekla je Vasvija Vidović, advokatica Denisa Prcića.

Iz nadležnog Ministarstva visokog obrazovanja Republike Srpske potvrdili su da su se žalili Vrhovnom sudu na presudu Okružnog banjalučkog suda, ali da postupak još nije okončan.

U trenucima dok je šef OSA-e saslušavan u prostorijama Tužiteljstva BiH, ispred zgrade pravosudnih institucija okupila se neformalna grupa od 100-nak građana. Oni kažu da su došli dati podršku Osmanu Mehmedagiću.

Podrška i u Mostaru

A na skupu podrške bili su i neki od funkcionera Stranke demokratske akcije.

“Ovo je jedan vid protesta običnih ljudi, običnh građana na ono što nam izgleda kao svojevrsni državni udar”, kazao je Salko Zildžić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.

Mirza Hajrić, bivši ambasador BiH u Australiji, kazao je da se pojavio, kao građanin, kao drug Osmana Mehmedagića Osmice.

“Ratne godine smo proveli zajedno u kabinetu Alije Izetbegovića, to su neraskidive veze. I morao sam danas biti ovdje”, istaknuo je.

Slične poruke upućene su i sa skupu podrške u Mostaru: “Ovo je sada klasičan državni udar na institucije BiH, i jedan u nizu lanaca rušenja kompletnog sistema i negiranja kadrova iz reda bošnjačkog naroda.”

Prema Zakonu o OSA-i, direktora ove institucije mijenja zamjenik u slučaju da je generalni direktor priječen obnašati dužnost. U ovom slučaju to je Trifko Buha, imenovan na tu poziciju u novembru 2015. godine. U obavještajnom sektoru je od 1992. godine, a kadar je SDS-a.

Osman Mehmedagić, šef Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, često je predmet istraga i pravosudnih provjera. Čak mu se i sudilo pred Sudom BiH, zbog “neovlaštenog” izuzimanja video snimka iz jedne poslovnice pošte u Sarajevu, kada se željelo saznati ko stoji protiv anonimne prijave protiv Mehemedagića. Sud BiH u ovom predmetu ga je oslobodio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare