Lejla Huremović: Osjeća se da ima više podrške za LGBT zajednicu

Vijesti 14. aug 202111:57 > 12:21 1 komentar
N1

Uoči treće Bh. Povorke ponosa koja će biti održana u Sarajevu danas u 12 sati, javnosti se obratio jedan od organizatora Povorke Branko Ćulibrk koji je rekao da su njihovi zahtjevi da se "prestane nasilje koje žive", kao i zahtjev da se u proceduru stavi zakon o istospolnim partnerstvima.

Zakon o istospolnom partnerstvu je stavljen u proceduru, ali nije donesen još uvijek. Nadamo se da će to u narednom periodu biti urađeno. Donesen je i Akcioni plan za ravnopravnost LGBT osoba koji je važan dokument koji treba da unaprijede naše živote“, poručio je Ćulibrk.

Javnosti se obratila i jedna od organizatorica Bh. Povorke ponosa Lejla Huremović koja je kazala kako se ove godine osjeća da ima više podrške za LGBT zajednicu.

Pandemijska je godina i iz tog razloga su velika ograničenja te zbog toga veliki broj ljudi neće moći doći, ali se osjeća da ima više podrške“, kazala je Huremović.

Svaka treća osoba doživjela je neku vrstu nasilja: diskriminaciju na poslu, u školi. Postoji mnogo nasilja u porodici, nerazumijevanja od strane roditelja što dovodi do istjerivanja iz kuće“, kazala je te istakla kako su razni razlozi toga.

U školama se može čuti od profesora da je homoseksualnost bolest. Dakle, sam obrazovni sistem nije apdejtovan. U društvu još postoje predrasude, i društvo nas ne može upoznati. Zbog toga postoji Povorka ponosa. Ne možemo biti vidljivi da pošaljemo poruku društvu da nasilje nije u redu i da ljubav uvijek pobijedi mržnju“, naglasila je.

Komentarisala je i organizovanje protesta “Anti LGBT” te kazala kako živimo u demokratskom društvu te da ponavljaju da niko nema pravo da širi govor mržnje niti da poziva isključenje neke zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare