Licemjerstvo EU? Kritikuje BiH zbog migranata, a ne osvrće se na ponašanje RH

Vijesti 19. jan 202118:55 > 19:02 4 komentara

Amnesty International ponovo je reagovao. Upozoravaju - migrantska kriza u Bosni i Hercegovini je posljedica nepopustljivosti lokalnih vlasti, ali i užasne migracijske politike Evropske unije. Na nezakonito vraćanje migranata iz Hrvatske u BiH, kao i nasilje koje prema svjedočenjima stotina migranata vrši hrvatska Granična policija, upozoravaju mnogi. Uprkos nastojanjima da se migrantima olakša boravak u državi, situacija neće postati bolja dok Evropska unija ne promijeni aktuelnu politiku neprihvatanja onih koji su tamo i krenuli.

Svaki dan, kažu, gori od prethodnog. Snijeg, minusi, nemogući su uslovi da bi se usudili ponovo pokušati preći hrvatsku granicu. Sada čekaju. Neki su godinama ovdje. Neki su pokušavali desetinama puta. Neki dospjeli čak do Italije. No, vraćeni na ovo mjesto.

“Vrlo je sada hladno i ne znam šta da radim ovdje, dakle januar, februar, mart, april, možda tek tad u aprilu da možemo ići u ‘igru’. Nemam novca, ovdje mi ga niko ne može poslati, porodica mi želi poslati, ali kako da ga preuzmem, kada odem u Bihać policija mi traži dokumente”.

“Čekamo, čekamo, tri, četiri mjeseca ćemo čekati, tek na ljeto možemo ići u game. Ja sam iz Pakistana, posljednji put kada sam pokušao preći granicu, četiri mjeseca sam proveo u bolnici, hrvatska policija mi je slomila stopalo. Bio sam u bolnici u Bihaću, a onda mjesecima ležao u Biri u medicinskom odjelu”, neke su od priča migranata.

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, upozorava na licemjerstvo evropskih zvaničnika. Dok nama upućuju kritike, niko se ne osvrće na ono što radi njihova članica Hrvatska. Lično je, kaže, prisustvovao tzv. pushbackovima.

“Jednom dvojica Iranaca, koji su ušli u Šidu iz Srbije u Hrvatsku i vraćeni su u Bihać. Bosi obojica bili, lično sam svjedočio tome. Drugi put grupa od 30 i nešto kada hrvatska policija ulazi duboko u teritoriju BiH i guraju opet i žene i djecu. Treći put grupa Alžiraca koja je uhvaćena u Sloveniji vraćena to jutro, lično s njima razgovarao u Bihać”, priča Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Migracije u BiH od samog početka političko su pitanje. Na istoku zvaničnici RS-a puštaju migrante da uđu na teritoriju BiH, a na zapadu zvaničnici HDZ-a ne dopuštaju da migranti izađu iz BiH, kaže novinar Avdo Avdić.

“Granična policija je uspjela da uhvati pripadnike hrvatske policije na teritoriji BiH, izvjesni Melkić o kojem su pisale i kolege iz Hrvatske, dakle uspjeli su ga uhvatiti i pustili su ga iako su uvidjeli da je on prebacio tu veče grupu od nekih 300 migranata na teritorij BiH”, navodi Avdić.

Pandemija je zaustavila priliv migranata. Za čak 45 posto u 2020. u odnosu na godinu ranije. Zbog brutalnosti na hrvatskoj granici i teških uslova u BiH – mnogi odustaju.

“Imali smo povratak određenog broja migranata protekle tri godine prema Srbiji a imamo i porast dobrovoljnog povratka dakle oni odustaju”, kaže Mirsad Buzar, zamjenik direktora SPS.

No njih stotine na Lipi, trenutno nemaju kud. Njihov jedini spas u zimskim mjesecima su brojne humanitarne organizacije, svakodnevno na terenu. Jutro zatičemo i Merhamet.

“Povlačenjem IOM-a iz kampa Lipa mi smo pritekli upomoć Crvenom križu i zajedno s njima radimo ovdje, pomažemo onoliko koliko možemo. Upravo smo jutros dovezli pomoć vrijednu oko 30 hiljada KM, radi se o vešu gornjem i donjem, čarapama, hrani, vodi”, ističe Nermin Vrbanjac, predsjednik Merhameta.

Na koncu, kakvi god uslovi u kampu da se naprave, neće biti dovoljno, poručuju iz Amnesty Internationala. EU mora reagovati. Otvoriti sigurne rute za osobe koje traže život u Europi. Jedino to bi spriječilo da se humanitarna kriza ponavlja iz godine u godinu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare