Lideri Brdo-Brijuni procesa pozvali na ukidanje viznog režima za Zapadni Balkan

Vijesti 12. sep 202214:21 1 komentar
Facebook

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić sudjeloval su na sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa na Brdu kod Kranja.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić sudjelovali su na 11. sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa na Brdu kod Kranja, Republika Slovenija. Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Sastanku su nazočili i drugi lideri Brdo – Brijuni procesa – Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski, Bajram Begaj, kao i Vjosa Osmani – Sadriu.

Lideri na samitu Brdo-Brijuni: BiH dati status kandidata do kraja 2022. godine

Sudionici su zahvalili predsjedniku Pahoru na organizaciji Brdo – Brijuni procesa i istrajnosti u održavanju ove platforme dijaloga, kao i predsjedniku Milanoviću, kodomaćinu ovog procesa. Zahvalili su predsjedniku Pahoru i na osobnom angažmanu da zemlje regije po ubrzanoj proceduri postanu zemlje članice Europske unije.

Potvrdili su snažnu posvećenost dijalogu kao jedinom preduvjetu za rješavanje otvorenih pitanja i jačanje dobrosusjedskih odnosa.

Na 11. sastanku lidera razgovarano je o trenutačnoj ukupnoj situaciji u regiji i Europi, s akcentom na europske integracije. Pozvano je na ubrzanje procesa proširenja EU za regiju, kao geopolitičkom preduvjetu za stabilnu i perspektivnu Europu.

Sudionici su pozvali na dodjelu statusa kandidata za BiH do konca 2022. godine, te ubrzanje pregovaračkog procesa za ostale zemlje sudionice.

Također, lideri Brdo – Brijuni procesa su pozvali i na ukidanje viznog režima za Zapadni Balkan do konca 2022. godine.

Na kraju, pozvali su Europsku uniju da pomogne zemljama regije u prevazilaženju energetske i ekonomske krize.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare