Lideri EU usvojili Strateški kompas u kojem se navodi i Bosna i Hercegovina

Vijesti 25. mar 202219:09 0 komentara
N1

Lideri Evropske unije usvojili su Strateški kompas u kojem se navodi i Bosna i Hercegovina. Konkretnije, njena ustavna struktura. U posebnoj izjavi pozvani su lideri na posvećenost Evropskom putu. Najavljen je angažman evropskih političara na najvišem nivou.

U strateškom kompasu kojeg su danas potvrdili lideri EU, a koji se odnosi na Zapadni Balkan navedeno da se stabilnost i sigurnost “ne smiju podrazumijevati same po sebi”, pogotovo zbog pojačanog vanjskog uplitanja, kao i zbog mogućeg prelijevanja trenutne krize na istoku Evrope. Na insistiranje Hrvatske dopunjeno je.

“U tom smislu od posebnog je interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, zasnovani na načelu jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zacrtano u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i proces reformi na europskom putu”, naveo je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Vlada Nizozemske ranije je saopćila kako pozdravlja odluku Evropske unije o usvajanju Strateškog kompasa, ali i da žali zbog činjenice da je tekst izmijenjen tako da sadrži i reference koje se odnose na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda, odnosno kako niti jedan zakon, koji dodatno produbljuje etničke podjele, ne bi trebao biti usvojen. S ovom izjavom složili su se Luksemburg, Belgija, ali i Njemačka.

No vrag je u detaljima, u ovom slučaju u presudama Evropskog suda u Strazburu. Jedna je izuzetno važna, ona u predmetu Azre Zornić iz 2014. gdje sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.

Treba ipak podsjetiti da je Venecijanska komisija dala zeleno svjetlo na dogovore koje su pojedini pravnici doživjeli kozmetičkim izmjenama poput dogovara o ukidanju etničkog prefiksa u Domu naroda Parlamenta BiH, a kojeg opet isključivo biraju isključivo hrvatski i bošnjački klub u Federalnom parlamentu, odnosno NSRS.

No vratimo se Vijeću EU i zaključcima koji su također danas usvojeni. Lideri EU zatražili su brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme, i dodali da su spremni da nastave angažman sa BiH na visokom političkom nivou. Ovo su danas pozdravili i u HDZ BIH. Predsjednik Dragan Čović kazao je kako se nada nastavku pregovora, na tragu i posljednjih odluka evropskih lidera.

U parlamentarnoj proceduri uskoro bi se mogao naći i paket integriteta, tehničke izmjene Izbornog zakona koje je međunarodna zajednica uputila interresornoj radnoj grupi za izborne reforme. Ukoliko ne bude saglasnosti za daljnju proceduru, kako je najavljeno, SDA će prikupiti potpise da se ovaj prijedlog ipak nađe na dnevnom redu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!