Lideri nesložni i oko izmjena Izbornog zakona i oko raspisivanja izbora u maju

Vijesti 15. feb 202219:08 2 komentara

Bez zajedničkih stavova o izbornom procesu u BiH. Kako se odnose lideri stranaka, tako i njihovi članovi. Ne slažu se ni oko izmjena Izbornog zakona, ni oko raspisivanja izbora u maju. Izbora mora biti, smatra većina. HDZ nije za to. Centralna izborna komisija je nelegalna, s toga se da naslutiti, da novac iz državnog budžeta, neće dobiti.

U razgovoru sa OSCE-ovim direktorom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Matteom Meccacijem članovi Interresorne radne grupe iznijeli su različite stavove o izmjenama izbornog zakonodavstva. Za Borjanu Krišto iz HDZ-a, neprihvatljiva je Centralna izborna komisija. Izabrana je suprotno odredbama Izbornog zakona, kaže. S toga, izbori po aktuelnom Izbornom zakonu postaju upitni. Budžet institucija za ovu godinu nije usvojen.

Izbori po starom

Ukoliko se ne postigne dogovor oko izmjene Izbornog zakona, izbore treba raspisati po starom. CIK to planira 04. maja i da održi izbore 02. oktobra. Međutim, za to su potrebna sredstva, odnosno usvajanje budžeta na državnom nivou kojeg nismo imali ni prošle godine. U SDA kažu, ministar finansija Vjekoslav Bevanda je HDZ-ov ministar i on treba da izradi budžet i pošalje ga Predsjedništvu BiH. U HDZ-u kažu, ne odlučuje Bevanda oko budžeta, već Predsjedništvo.

“Ministar finansija, odnosno ministarstvo finansija je tehnički obrađivač. Dostavlja proračun prema Predsjednštvu BiH, koja je predlagatelj tog proračuna prema zakonodavnom tijelu odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekla je Borjana Krišto, članica Interresorne radne grupe za izradu Izmjena izbornog zakonodavstva (HDZ BiH) .

Alma Čolo, članica Interresorne radne grupe za izradu Izmjena izbornog zakonodavstva (SDA) navela je da budžet kreće iz ministarstva finansija.

“On iz Ministarstva finansija kreiran kreće prema Predsjedništvu. Gospodin Bevanda je iz HDZ-a. Neka predloži budžet Predsjedništvu za ovu godinu u kojem trebaju biti sredstva za ove izbore i onda neka taj budžet dođe u Parlament. Mi ćemo naravno glasati za taj budžet“, dodala je Čolo.

Za prolongiranje izbora, o čemu se sve glasnije govori, nisu ni stranke iz Republike Srpske. Sredstva se mogu obezbjediti i na drugi način, izbori se moraju održati.

“Ja mislim da postoje institucije koje su spremne da pomognu da se izborni proces odvija bar na način kako je to do sada bilo i da se omogući građanima da na kraju krajeva donesu ključnu odluku. Da kazne ili nagrade kandidate koji će biti na tim izborima predstavnici ili ne građana”, naveo je Branislav Borenović, član Interresorne radne grupe za izradu Izmjena izbornog zakonodavstva (PDP).

Čeka se stav Venecijanske komisije

Sredoje Nović, član Interresorne radne grupe za izradu Izmjena izbornog zakonodavstva (SNSD) rekao je da ne zna šta dobijamo odgađanjem izbora.

“Ako neko može dati garanciju da će do maja mjeseca kompletan izborni proces biti završen, odnosno predložene Izmjene i dopune, onda može i razgovarati, ali ovako kao se vode pregovori, ja vam moram reći da ne vjerujem lično ni da su napravljeni ma kakvi, kako bih rekao, napredak ili vidan napredak u Neumu“, kazao je Nović.

Upravo iz Neuma prijedlog HDZ-a stoji na stolu. Eksperti stranaka ga i dalje razmatraju. Ako se pita SDA, on je neprihvatljiv, ali čekaju stav Venecijanske komisije.

“Naš je predsjednik rekao, sve što Venecijanska komisija kaže da je OK i za nas će biti prihvatljivo, to je dobro za BiH i idemo u tom pravcu”, rekla je Čolo.

Dok se čeka stav Komisije, razgovori bi se mogli nastaviti, pa čak da se na njima ponovo pojave Palmer i Eicchorst. Ukoliko se ne postigne dogovor, onda se čeka maj i CIK. Ali njima je potreban novac za izbora. Samo treba da se vidi od koga će ga dobiti, od države ili neke fine institucije koja će im ga dati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare