Lideri Zapadnog Balkana danas na samitu u Berlinu, BiH potpisuje tri sporazuma

Tobias Schwarz / AFP

Lideri Zapadnog Balkana, među kojima su i oni iz Bosne i Hercegovine, danas će u Berlinu potpisati tri sporazuma, o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisat će regionalne sporazume na samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Tri sporazuma su odobrili ministri vanjskih poslova zapadnobalkanske šestorke na sastanku koji je 21. oktobra organizovala njemačka vlada.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, predstavljat će BiH. On će potpisati gore navedena tri sporazuma.

Samit će otvoriti njemački kancelar Olaf Scholz, a glavne teme razgovora bit će budućnost Berlinskog procesa i Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i energetska sigurnost i tranzicija.

Nakon radnih sesija uslijedit će ceremonija potpisivanja tri sporazuma, a zatim sastanci sa predstavnicima Foruma mladih i civilnog društva.

Na kraju samita bit će održana zajednička konferencija za novinare nemačkog kancelara, premijera zemlje koja će biti domaćin narednog samita Berlinskog procesa i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Poslije tog samita u Berlinu, domaćini su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj i 2020. Sofija.

Cilj procesa je da se ubrza saradnju šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rješavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unaprijeđenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad