Liga Prvaka: Juventus i Chelsea u osmini finala, Barca čeka posljednje kolo

Nogomet 23. nov 202122:53 > 22:56 0 komentara
Reuters/Peter Cziborra

Večeras je odigrano 5. kolo grupne faze Lige Prvaka, a u grupi H pobjedama Chelseaja i Malmoa smo dobili sigurne putnike u osminu finala.

Chelsea je na Stamford Bridgeu savladao italijanski Juventus rezultatom 4:0 i sa istim brojem bodova kao i Juve riješio sve dileme oko putnika u sljedeću fazu takmičenja.

Plavci iz Londona imali su inicijativu većinom prvog poluvremena, a za nastojanje da dođu do pogotka, nagrađeni su u 25. minuti kada je Chalobah doveo domaće u vodstvo nakon kornera i gužve u šesnaestercu. Juventus do poluvremena nije bio bez šansi, a najbolje su propustili Alvaro Morata, koji je lobovao golmana Mendyja, ali je Thiago Silva pokupio loptu skoro na gol liniji, te Rodrigo Bentancur, koji je pred sami kraj poluvremena šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je lopta proletjela tik iznad prečke gola Chelseaja.

U nastavku Chelsea je nastavio prijetiti golu Italijana, a drugi pogodak došao je u 56.minuti kada je nakon centaršuta sam u šesnaestercu ostao Reece James, koji je snažnim dijagonalnim udarcem matirao Szczesnyja. Samo dva minuta kasnije Chelsea je definitivno pobjedu i osvajanje nova tri boda potvrdio golom Hudson-Odoi na asistenciju Loftusa-Cheeka.

Poniženje Juventusa ovjerio je Timo Werner, koji je minut prije isteka sudijske nadoknade postigao gol za konačnih 4:0.

U drugom susretu ove grupe Malmo i Zenit odigrali su rezultatom 1:1. Vodstvo Malmea djelo je Rieksa u 28. minuti. Zenit je imao priliku izjednačiti iz jedanaesterca, ali je Dzyuba bio neprecizan sa bijele tačke. Ipak, Zenit je uspio izjednačiti iz jedanaesterca. Ovaj put precizan je bio Rakitsky. Naš Anel Ahmedhodžić odigrao je svih 90 minuta, i dobio je žuti karton u 56. minuti. Adi Nalić susret je odgledao sa klupe za rezervne igrače.

Juventus i Chelsea će sa po 12 bodova proći dalje u knock out fazu takmičenja, Zenit sada ima 4, a Malmo je posljednji sa jednim osvojenim bodom.

Neizvijesno u grupi E

U grupi E Bayern je u ranijem terminu, od 18:45h potvrdio učešće u knock out fazi takmičenja pobjedom na gostovanju u Kievu protiv Dinama rezultatom 2:1.

Prekrasan pogodak makazicama za vodstvo Bavaraca postigao je Robert Lewandowski u 14. minuti, a prednost je udvostručio Kingsley Coman pred kraj prvog poluvremena. Dinamo je do kraja uspio samo ublažiti poraz golom Garmasha u 70. minuti.

Drugi meč grupe E između Barcelone i Benfice bio je direktan sukob za drugo mjesto, stoga ne čudi što je prvo poluvrijeme završeno bez pogodaka. Oba tima u prvom dijelu igrala su oprezno, iako je Barcelona više željela pobjedu. Najbolje šanse za oba tima propustili su Yusuf Demir za Barcelonu, te Roman Yaremchuk , čiji je šut odbranio Ter Stegen.

U drugom poluvremenu Barca je držala posjed lopte i inicijativu, a najbolju šansu su imali u 68. minuti, kada je Frenkie de Jong iskoristio dobar centaršut Ousmanea Dembelea, a njegov šut glavom krajnjim naporom odbranio je golman Vlachodimos. Postigla je Barca pogodak u 84. minuti, ali je taj gol poništen jer je strijelac Araujo bio u ofsajdu.

Barca je do kraja napravila veliki pritisak na protivničkoj polovini, ali debi novog trenera Xavija Hernandeza završen je remijem bez golova.

Barcelona drži drugo mjesto u grupi E sa 7 bodova, dok je Benfica trenutno treća sa dva boda manje. Prvi je Bayern sa 15, a Dinamo Kiev posljednji sa jednim osvojenim bodom.

Sutra će u okviru petog kola grupne faze Lige Prvaka biti odigrano još osam susreta u grupama A, B, C i D.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!