Liječenje teško oboljelih pacijenata: Ništa nije važnije od ljudskih života

Vijesti 26. okt 202207:08 0 komentara

Vlada Federacije BiH kao kolektivno tijelo, ministarstva u njenom sklopu i Parlament FBiH odgovorni su što su liste čekanja teško oboljelih na terapije skupim lijekovima i određene zdravstvene usluge sve veće. Od obaveznog iznosa od doprinosa u Fond solidarnosti za liječenje teško oboljelih pacijenata izdvaja se samo petina.

Tri apela Pomozi.ba u tri dana za liječenje naših sugrađanki u Turskoj. Travničanki Azemini Šipragi za komoterapiju. Tijani Redžić iz Sarajeva za liječenje izrasline na maloj zdjelici. Jeneti Šabić za transplataciju koštane srži.

“Skupili smo novce u rekordnih 23 sata 80.000 eura što je nevjerovatno i mislim osjećaji koji vas prožimaju da znate da su ljudi jači od države i zahvaljujem se apsolutno svima”, kazala je Jeneta Šabić.

Fond solidarnosti Federacije BiH odbio je zahtjev djevojke koja boluje od akutne limfoblastne leukemije za finansiranje liječenja u Turskoj jer smatraju da treba da se liječi u BiH. Pitanje je da li bi imali više empatije prema želji mlade pravnice da je Vlada Federacije BiH ikada u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju iz budžeta za Fond solidarnosti izdvojila sredstva u visini prihoda ostvarenih od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. Zato što uplati tek petinu, iz godine u godinu se povećava broj teško oboljelih na listi čekanja, kao i apela za pomoć pri finansiranju teško oboljelih.

“U 2021. godini zaprimili smo oko 600 zahtjeva za pomoć u liječenju oboljelih bh. građana, pozitivno odgovorili na oko 400, dok smo od januara do avgusta tekuće godine zaprimili oko 900 zahtjeva, a pozitivno odgovorili na oko 600. Radi se najčešće o onkološkim pacijentima, ljudima sa srčanim problemima, problemima sa sluhom, vidom, dijaliznim pacijentima, te djeci s poteškoćama u razvoju”, kazao je Saliha Rokša, PR Udruženja Pomozi.ba.

Osim za liječenje u zemlji i inostranstvu, nema dovoljno novca ni za lijekove. I postavlja se pitanje gdje Vlada Federacije BiH derogiranjem Zakona o zdravstvenom osiguranju svake godine preusmjerava sredstva namijenjena našim najtežim bolesnicima. Šta god da je odgovor nije etičan i dovoljan jer ništa, kupovina socijalnog mira, politika, povećanje plata, niti lokal patriotizam nikada ne bi smjeli biti važniji od ljudskih života.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!