Lijek koji vraća djecu s epi napadima u život: Cijena Diazepama 120% veća u FBiH

Vijesti 18. maj 202210:46 > 12:29 0 komentara

Diazepam klizma, lijek koji stotine djece u BiH koja dožive febrilnu konvulziju ili epi napad vraća u život, od početka pandemije se tek povremeno može kupiti u našim apotekama.

Ovaj lijek nije čak nije ni registrovan u Bosni u Hercegovini, što je potvrdila i Agencija za lijekove BiH. O, za sada bezuspješnoj borbi da ovaj lijek dospije na listu esencijalnih lijekova i bude dostupan svoj djeci kojoj je potreban, za Novi dan govorile su Ines Kavalec, predsjednica Udruženja “Dajte nam šansu” i Amina Alaim, majka dječaka kome je taj lijek, zbog epileptičnih napada, dio terapije.

“Dijagnoza mog sina je epilepsija i cerebralna tipa 2. Ima epi napade, koristi terapiju i napadi se nastavljaju. Ukoliko se napad ne prekida nekoliko minuta, koristimo terapiju ili odlazak na klinički centar”, kaže Alaim.

Cijene ovog lijeka je 120% veća u FBiH i roditelji s pravom negoduju jer ovaj lijek nije na esencijalnoj listi u FBiH, dok je u Republici Srpskoj jeste i podiže se na recept.

“Ja sam jedan od roditelja koji je vodio bitku epi napada. Diazepam za spas života. U vrijeme korone čak nismo mogli ni nabaviti lijek ni kupiti, pa smo sa komorom farmaceuta razgovorali i oni su pravili čepiće kako bi pokušali zaustaviti epi napade. Ja sam ilegalno uvozila te lijekove pa neka me kazne, mi spašavamo živote. Agencija za lijekove je ključna, oni uvoze i diktiraju cijene. Ona nije na A listi gdje Zavod za zdravstvo kantona refundira. Stavljen je na posebnu listu što omogućuje kantonima da ga stave na esencijalnu listu. Ministar Vranić je rekao da se to može staviti na esencijalnu listu i nadamo se tome”, kaže Kavalec.

Alaim ističe sa cijene nisu iste ni u kantonima, velike su razlike i nisu usklađene.

“Ima mnogo roditelja koji ga ne mogu kupiti, neke apoteke naplaćuju te nerealne cijene. Ta apoteka koja je to toliko naplatila će i krivično biti gonjena”, kaže Kavalec.

Diezapam, kažu, je samo prevencija da se veliki epi napad smiri, ali to nije rješenje za ovaj problem, jer je u pitanju život djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!