Linhart: Austrija, EU i BiH moraju vući istu stranu konopca

Vijesti 15. okt 202112:30 > 12:35 1 komentar
N1

Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Linhart poručio je kako "Austrija vidi jedinstvo i suverenitet BiH kao neizostavan preduslov za sigurnost i stabilnost cijele regije i da je to pitanje za njih van diskusije". Istakao je kako se nalazimo u kriznoj situaciji te da su stabilnost i sigurnost u BiH važni, ne samo za Austriju već i za EU. Govorio je i o produženje mandata EUFOR-a u BiH.

“Za nas je potpuno jasno da je budućnost BiH u EU. Mi kao Evropa moramo pružiti našu ruku prema BiH i regiji još jače. Mi kao Austrija trebamo biti partneri snaga koje su povezujuće i budemo pouzdan podržitelj onoga što vodi naprijed cijelu zemlju”, rekao je Linhart.

Istakao je kako se susreo i s privrednicima koji su kazali da za uspješnu privredu moraju imati sigurno i stabilno okruženje i funkcionalnu državu, a vladavina prava je nešto na čemu počivamo i na čemu streme i oni.

“Austrija, EU i BiH moraju djelovati zajedno i zajedno vući istu stranu konopca da bi postigli cilj koji imamo pred sobom. Jučer sam se sastao s vioskim predstavnikom i on ima punu podršku Austrije. Jutros sma postigao EUFOR, mislim da je njihova uloga veoma važna. Ovaj put BiH ka EU nastavljamo zajedno”, rekao je Linhart.

Naveo je kako je važno da svi u BiH sarađuju na putu ka EU.

Linhart: BiH je u mom srcu

Kazao je kako je “Bosna i Hercegovina u njegovom srcu” te da je ova regija važna, u okviru koje je i BiH. To je, rekao je, razlog zbog kojeg je došao prvo ovdje nakon što je imenovan.

“Za mene ova posjeta predstavlja znak da EU nije kompletna bez članstva zemalja Zapadnog Balkana i da su sigurnost i stabilnost u ovoj regiji za cijelu Evropu veoma važni. To se odnosi i na privredu”, rekao je.

Povezanost Austrije i BiH

Naglasio je kako “Austriju i BiH povezuje mnogo toga – kroz historiju, različite sfere života i kontakte”. Naveo je kako je Austrija jedan od najvećih investitora te da se u vremenu pandemije pokazala saradnja koja pokazuje da nema granica između ove dvije zemlje. Poručio je kako će i dalje ostati solidarni sa BiH u vremenu pandemije koja nije završena.

Zanimljivo je da se ministar Linhrat obratio na bosanskom jeziku u uvodnom dijelu konferencije za novinare.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare