Linhart u BiH: Danas se nalazimo u kriznoj situaciji i zato smo ovdje

Vijesti 15. okt 202118:12 0 komentara
N1

Osim teških poruka, konflikta među političkim akterima i različitih najava danas su se čule i poruke prijateljstva i saradnje. Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Linhart tokom svoje posjete razgovarao je sa ministricom vanjskih poslova BiH i izrazio je neupitnu opredijeljenost ove zemlje stabilnosti i integritetu BiH. Također, ministar Linhart najavio je da će dati svoj doprinos kako bi mandat EUFOR-a u BiH bio produžen.

Da zemlje zapada aktivno prate situaciju na Zapadnom Balkanu pokazuje i činjenica da je novi ministar vanjskih poslova Austrije prvo posjetio BiH. Mihael Linhart nakon susreta u predsjedništvu razgovarao je sa Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova. Istakao je da je Austrija najveći ulagač u BiH, što pokazuju i podaci, a opredijeljeni su produbiti ekonomski aspekt saradnje.

“Imao sam susret i sa privrednicima i njihova poruka je da privreda i privredna djelatnost trebaju sigurno i stabilno okruženje. Dakle, sigurnost i stablnost i funkcionirajuću državu, a upravo vladavini prava stremimo i mi i na tome počiva EU”, kazao je Linhart.

No, austrijski ministar ističe da je situacija u našoj državi ozbiljna, te da je izuzetno važno da se mandat EUFOR-a produži. Mandat EUFOR snagama ističe u novembru i za njegovo produženje potrebna je rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u kojem Rusija ima mogućnost blokade.

Danas se nalazimo u kriznoj situaciji i zato smo ovdje. Ova tema… predstavlja važnu dimenziju na koju želimo da uputimo i da kažemo da su mir i stabilnost najvažniji i za Austriju i za EU. Ova misija snažno tome doprinosi, misija EUFOR-a ALTEA. Važni je to i za privredu”, poručio je.

Stoga će ministar Linhart u ponedjeljak imati sastanak u Briselu gdje će pokrenuti ovu temu. Konačna odluka o produženju mandata EUFOR-a, trebala bi biti donesena za 19 dana.

“4. novembra ćemo znati odgovor da li je mandat EUFOR-a produžen ili ne. Ono što sada vidimo jeste da to nije upitno. Trebamo vidjeti šta je alternativa… definitivno ona ne bi odgovorila kao što odgovara prisustvo ALTHEA na području BiH. Uvjerena sam da imamo podršku za produženje mandata”, kazala je Turković.

Podrška državnosti BiH, evropskom putu, ekonomska saradnja sve je to u svom govoru više puta podcrtao ministar Linhart. Nakon sastanka u predsjedništvu i sa ministricom Turković, austrijski ministar trebao se sastati sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. Do ovog sastanka u predviđenom terminu ipak nije došlo. Politička poruka ili nepredviđene okolnosti – nije poznato. Situacija na političkoj sceni, čini se, nikada napetija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!