Lipicaneri, kulturno bogatstvo za spas konjarstva

Vijesti 07. dec 202213:27 0 komentara
N1

Velika je vijest da je Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa upisao na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera.

Ovaj proces započet je 2017. godine kada su partneri iz Slovenije pozvali resorno ministarstvo iz Republike Srpske da nominuje ovaj element na prestižnu listu.

“Ovo je samo dokaz da Republika Srpska ima bogatu i razvijenu istoriju, kulturu i tradiciju. Ponosni smo da smo još jednom pokazali kako zajedno i produktivno rade institucije”, rekao je direktor Muzeja RS Davor Strika.

Povodom nominacije i Pošte RS su ove godine izdale prigodnu markicu. 2022.

Strika je istakao da RS već radi na pripremi još jednog elementa – gusto kozaračko kolo, za upis na prestižnu listu.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu napomenula je da je ovo treći element iz RS upisan na ovu listu.

“Mi smo još 2014. upisali prvi element, to je Zmijanjski vez 2018. smo upisali Branje trave Ive na Ozrenu, i sada 2022. uzgoj lipicanera”, istakla je ona napominjući da je preduslov bio da je nominovani element upisan na preliminarnu listu zemlje iz koje se kandiduje.

Uz preliminarnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hecegovine, sličnu ima i RS na kojoj je 25 elemenata.

“Komitet za nematerijalno kulturno naslijeđe UNESCO-a razmatrao je upis još jednog elementa koji je nominovala RS, a to je Nevesinjska olimpijada”, istakla je Đaković tvrdeći da je taj element vraćen na doradu, jer ga je RS nominovala za listu dobrih praksi.

Obaveza koja proizilazi iz upisa lipicanera an ovu listu je promocija, zaštita, afirmacija i prenošenje sa generacije na generaciju načina njihovog uzgoja.

“Vlada RS prepoznala je značaj lipisanske rase koja na našim prostorima datira od 1946. godine. Danas se na Ergeli “Vučjak” nalazi oko 120 konja lipicanske rase”, istakao je Zoran Maletić pomoćnik ministra poljoprivrede RS.

Uz to, istakao je kako 10 uzgajivača u svom posjedu imaju oko 230 grla lilicanera. Njihovo upisivanje na reprezentativnu listu trebalo bi značiti dodatnu afirmaciju uzgoja, konjarsta uopšte u RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!