Ljekar nakon vakcinisanja: Prekinuo sam tu psihičku agoniju

Vijesti 10. mar 202121:17 0 komentara

Konačno je počelo cijepljenje medicinskih radnika u entitetu Federacija BiH, ne vakcinama koje su nabavili nadležni, nego onim doniranim. A, upravo te donirane vakcine još se ponegdje problematizuju zbog kratkog roka upotrebe. Ipak, u Općoj bolnici u Sarajevu, danas je vakcinisano 170 medicinskih djelatnika, a imunizacija je obavljena bez neželjenih pojava.

Tri mjeseca nakon prve vakcinacije u svijetu doza Covishielda je aplicirana prvom ljekaru u Federaciji BiH. U Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” vakcinisan je šef Covid odjela, Ednan Drljević. Neželjenih efekata nije bilo, odmah nakon vakcinacije se obratio javnosti s vidnom dozom olakšanja zbog činjenice da će konačno biti zaštićen.

“Zahvalio bih se svima onima koji su nam, barem meni lično, omogućili da prekinem tu psihičku agoniju jer ja nemam nikakvih antitijela i svaki ulazak u Odjel je psihički stres i ja se nadam da će za 15 do 20 dana taj stres biti manji, a to se dešava i drugim kolegama”, ističe infektolog Opće bolnice “Abdulah Nakaš”.

Zdravstveni radnici imunizirani su dozama AstraZeneca proizvedenim u Indiji, koje je Federaciji BiH donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, iz čijeg Kabineta je jutros došla potvrda da će u roku biti dostavljeno još 5.000 doza za revakcinaciju zdravstvenih radnika u svim kantonima.

Danas apliciranih 170 doza zdravstvenim radnicima ovdje u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” samo je početak i kap u moru onoga što treba da bude urađeno u imunizaciji zdravstvenih radnika kojih u Federaciji BiH ima oko 20.000.))

Nakon što se vakciniše i revakciniše 5.000 ljekara i medicinskih sestara, a s obzirom da su aktuelni tek pregovori za interventni uvoz Sinovac, AstraZeneca i Pfizer/BioNTech vakcine, gotovo je izvjesno da će imunizacija biti nastavljena nakon što Covax do kraja marta isporuči 23.400 Pfizer doza, i do kraja maja novom alokacijom predviđenih 108.000 britansko-švedskih vakcina.

“Nakon prve doze imunološki odgovor, zaštita se stvara nakon 2-3 sedmice i minimalno traje 12 sedmica, odnosno tri mjeseca. Preporučuje se da se u tom periodu od 2-3 mjeseca dobije druga doza”, kaže Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravlje FBiH.

Zaštita je visoka i nakon prve doze, a imunizacija 100% sprječava smrtnost i teže oblike oboljenja. Do jučer je u Republici Srpskoj zaštićeno više od 3.300 zdravstvenih radnika. Danas je zajedno sa 20 roditelja djece koja se zbog teških, rijetkih ili malignih oboljenja liječe u inozemstvu vakcinisan i ministar zdravstva, Alen Šeranić.

“Ove sedmice planiramo da završimo vakcinaciju zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama, a da već slijedeće sedmice uđemo u domove za starija lica i vakcinišemo i te korisnike , odnosno da krenemo sa vakcinacijom starijih od 65 godina. Nadamo se kontinuiranoj isporuci vakcine”, ističe Šeranić.

A riječ je o ostatku od naručenih 200.000 Sputnjik V vakcina koje ovaj entitet nabavlja interventnim uvozom preko veledrogerije. Trenutno Republika Srpska raspolaže sa više od 40.000 doza.

“Ovo je odgovor Republike Srpske koja će i dalje da radi na principu da zaštiti sve svoje građane da im omogući pristup vakcini”, kaže Zeljković.

Podsjećamo da je Republika Srpska s prvim kašnjenjem vakcina putem Covax mehanizma, još u januaru krenula u proceduru nabavke vakcina. U igri nenadležnosti bez obzira na redovna i prilično visoka primanja nadležni u Ministarstvu civilnih poslova BiH i Vijeću ministara BiH, a nakon njih i Federalnoj vladi, Federalnom ministarstvu zdravstva i Zavodu za javno zdravstvo i dalje ne osjećaju odgovornost za nečinjenje i nabavku vakcina koje spašavaju živote i ekonomije širom svijeta.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!