“Ljubičasto”: Priča o porodici. Ljubavi. Odnosu majke i djece…

Vijesti 12. dec 202120:54 0 komentara
N1

Autorski projekt rediteljice Selme Spahić, predstava "Ljubičasto", nastala iz glumačkih improvizacija, premijerno je izvedena na sceni Kamernog teatra 55. Reprizna igranja zakazana su za večeras i sutra. "Ljubičasto" je priča o porodici. Ljubavi. Odnosu majke i djece. Riječi koje vrlo često nesvjesno izgovorimo a koje itekako znaju zaboljeti.

“Najčešće kao ljudska vrsta nismo toga svjesni. Podrazumijevamo jedni druge, podrazumijevamo odnose koje smo stvorili sa drugim ljudima i jako rijetko osvjestimo šta proizvedemo drugoj osobi”, rekla je glumica Tatjana Šojić.

 

Istraživanjem granica između razumjevanja i podrazumjevanja, iskrenosti i okrutnosti, bez tekstualnog predloška, samo sa skicom jedne sasvim obične porodice, u kući punoj ljubavi, ali sa loše postavljenim temeljima, nastala je ova drama.

“Predstava se bavi jednom porodicom koju ćete odmah prepoznati i da živi u ovom gradu i po onome što oni spominju, od pijace na kojoj kupuju povrće do djelova grada kojim se voze, dakle radi se o porodici koja živi ovdje u Sarajevu.”, kazala je rediteljica Selma Spahić.

A onda jednoga dana u ovu porodicu ulazi nešto na šta nisu spremni, jedna vrsta slobode sa kojom se do sada nisu susreli.

“U susretu sa kojom se zapravo budi sva bolest našeg društva, i ne samo našeg, ali izađe sve ono što je konzervativnost našeg društva i razni oblici fašizma.”, dodala je Spahić.

Fašizma, uskogrudnosti ali i primitivizma. Sve ono sa čim se svakodnevno susrećemo, ali i činimo, a da toga i nismo svjesni. A kako je ova predstava nastala iz glumačkih improvizacija, bez riječi teksta, za glumce je ovo bilo posebno iskustvo, jer je ovo njihov autorski tekst.

“Nije bilo lako sve te replike, situacije i neke najdublje svoje odnose, lične, kakav mi odnos imamo prema svojoj porodici pa ga transponirati u predstavu, nije to nešto što je jednostavno i lako da izađe iz vas i da se suočite sa tim. Djelimično je to i neki dio svog života i svojih odnosa koje unosite u likove i u odnose sa drugim likovima. “, rekla je glumica Maja Izetbegović.

A glumac Boris Ler dodaje: “Ono što je za mene najbitnije a što izlazi u predstavi koliko mi zapravo ne poznajemo jedni druge i koliko trebamo uložiti vremena i potruditi se da ako želimo, upoznamo osobu na pravi način.”.

Ljubičasta boja predstavlja osjećaj tuge i potištenosti, a upravo je ta boja bila vodilja rediteljici Selmi Spahić da napravi priču o svima nama, gdje se sa vlastitim konzervativnostima, predrasudama ili čak fašizmima trebamo suočiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!