Lobiranje Dodika i Čovića u Izraelu urodilo plodom?

Vijesti 09. aug 202220:27 4 komentara

Kompliciraju se diplomatski odnosi BiH i Izraela, nakon što je izraelska abmasada podržala zahtjeve većine hrvatskih stranaka za izmjenama izbornog zakona. Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković uputila je prosvjednu notu, no izraelski ambasador više se ne oglašava. Stigao je zato odgovor člana Predsjedništva MIlorada Dodika. On optužuje Turković za narušavanje prijateljskih odnosa i ugleda BiH. Kao da nam političari dosad nisu uništavali ugled u svijetu.

Dragan Čović uobičajeno šuti. Milorad Dodik u odbrani izraelskih stavova, a ostatak bh. političke scene “na nogama”. Ambasador Gendler nema nikakvo razumijevanje suštine presuda protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, jer da je drugačije, dao bi podršku građanskim i demokratskim rješenjima za izmjene Izbornog zakona. Ambasador Izraela podržava nazadna rješenja koja znače još dublje etničke podjele, samo su neki od komentara. Slušajući Dodika i Čovića, ambasador, prije nego je ozvaničio stav, nije razgovarao s ključnim sagovornikom u BiH, jevrejskom zajednicom.

“Ja sam lično bio ambasador i znam da koji puta niste u situaciji da dobijete stav države o pitanju koje pitate, a nisam siguran da je momentalno rukovodstvo izraelskog Ministarstva vanjskih poslova sasvim upućeno u politička zbivanja BiH i u našu borbu za promjenu ili protiv promjene Izbornog zakona”, kazao je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Zbog zahvale, među ostalim, gradonačelniku Mostara, kadru HDZ-a, Mariju Kordiću, u procesu promjene naziva ulica s ustaškim imenima, otvoreno pismo Gendleru napisali su i iz Udruženja logoraša ovog Grada. Podsjećaju ambasadora na to kome daje podršku. Jedan od njih je negator genocida, drugi pak čovjek koji se nikada nije ogradio od zločina u Hagu presuđenih čelnika tzv. HZHB.

“Jedan od ljudi koji je koristio logoraše kao radnu snagu za vrijeme svog direktorovanja u Sokolu i ne možemo da shvatimo zašto iz kojih pobuda je ambasador Izraela ovo izjavio i također dao podršku jednom projektu koji na ovim prostorima može izazvati velike probleme, u takvoj državi gdje će doći do izražaja ono za što su se oni zalagali tokom rata a to je da svojim djelovanjem čiste etničke prostore a to je Hercegovina zaista ne želimo da živimo”, kazao je Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logoraša Mostar.

Odlasci Čovića i Dodika u Izrael, očito su imali efekta. Lobiranje je urodilo plodom smatraju mnogi, što je ujedno, stava su, i propust pojedinih bh. političara koji su diplomatske napore usmjerili drugdje. Stavovi Izraela čak i ako bi politički mogli biti razumljivi, s humane strane ne mogu, smatra akademik Esad Duraković.

“Trebalo bi da čudi jer Jevreji su preživjeli holokaust najveći zločin u povijesti čovječanstva i oni bi trebali jako dobro da znaju šta je to što BiH doživljava i kakva prijetnja je Bošnjacima u BiH ukoliko bude nametnut taj zakon, Jevreji bi trebali to da znaju. Na kraju krajeva BiH je i povijesno zaslužna jer je primila ogroman broj Jevreja kada su ih protjerivali iz Španije”, kazao je Duraković.

Postoji bojazan kod većeg dijela bh. javnosti kako će upravo ovakvi stavovi značajnih međunarodnih faktora utjecati na konačnu odluku visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, u eventualnom nametanju izmjena Izbornog zakona, koje su nedavno izbjegnute “za dlaku”, masovnim protestima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare