“Lobiranje ne smije biti za sevap, lobisti BiH nalaze se po cijelom svijetu”

Vijesti 06. dec 202121:33 > 22:05 2 komentara
Elma Kovačević-Bajtal
Elma Kovačević-Bajtal (N1)

Elma Kovačević-Bajtal, bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine u Norveškoj i doktorica nauka iz oblasti lobiranja, u emisiji "Izvan okvira" govorila je o lobiranju, pozitivnim i negativnim uticajima. Kako je istakla, država ne korisiti lobiste koje imamo u 51 zemlji svijeta - građane BiH.

N1: Gdje su naši lobisti sada kad nam najviše trebaju?

Kovačević-Bajtal: Naši lobisti nalaze se po cijelom svijetu samo ih mi ne koristimo. Da bi neko lobiranje bilo uspješno mora postojati jasan cilj i jasna strategija kako doći do tog cilja. Naše je Predsjedništvo još tokom rata, tokom agresije, kazalo da su glavni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine euroatlantske integracije. Mi idemo ka tome cilje, ali ne znamo kako. Najgore što se to prepušta slučaju. Naši građani koji žive u 51 zemlji to je naš kapital, naš logistički potencijal.

Šta je lobiranje? Nekima zvuči kao neka dobrovoljna aktivnost. Lobiranje po vama je jedna sistemska aktivnost, koja u drugim zemljama ima i zakonsku aktivnost?

U razvijenim zemljama ambasadori vrše glavnu funkciju lobiranja. Svi koji su zaposleni u državnim institucijama trebali bi biti lobisti Bosne i Hercegovine. Ne mora postojati zakon da bi se lobiralo. Lobiranje je argumentovani način kako bi se došlo do cilja.

Lobiranje je diplomatska aktivnost. Mi smo redovno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH dobijali zadatke i instrukcije da lobiramo. Što je razvijenija ambasada, što je bogatija zemlja iz koje dolazi, to je aktivnije lobiranje.

Ko lobira u BiH?

U BiH ne postoji sistem tako da se ostavlja prostor za lobističko djelovanje drugih zemalja. Ovdje smo imali slučaj kada su strane ambasade molile FBiH da usvoji zakon o energetskoj efikanosti. To je direktno miješanje u unutrašnje stvari i taj je zakon usvojen. Strane ambasade su animirale i vršile pritisak na naše institucije.

Može li se lobirati sa agendom laži i spletkarenja?

To nije pozitivna lobistička praksa. Naravno da postoje i takvi interesi. Kao što imate advokate koji brane ubice i silovatelje, tako imate i slične lobiste. Lobisti bi treba zastupati interese onih koji su slabiji, slično kao i mediji.

Oni koji ne lobiraju sami sebe isključuju iz igre. Skriveni lobi ili lobi koje ne zastupa istinu nema perspektivu. Kratkoročno može ostvariti ciljeve, ali dugoročno – u laži su kratke noge.

Citirat ću dr. Silajdžića – on je govorio o kadrovskoj nepopunjenosti ambasada. To je strašno da ambasade u državama koje donose odluke ključne za BiH nisu kadrovski popunjeni. Tu postoje ambasadori koji nisu obučeni ili nisu “motivisani” za adekvatnu ulogu ambsadora. Naše ambasade su siromašne.

Lobiranje za sevap, što bi rekao naš narod u BiH?

Nadam se da lobiranje neće biti za sevap, nego da će biti sistematski organizovano. Lobiranje treba zaživjeti na profesionalan način. Zahvaljujem se svim građanima koji za sevap lobiraju, koji vole svoju zemlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare