Logoraš koji se susreo sa Power: Problem su nam političari iz rata

Vijesti 20. jan 202213:11 > 14:39 2 komentara

Tri bivša logoraša, iz tri različita logora, koje su držale tri različite vojske bili su prvi sa kojima je Samantha Power razgovarala tokom posjete BiH. Ekipa N1 razgovarala je sa jednim od njih Stanislavom Krezićem, koji je kazao da je vidljivo da Power zbog svog boravka tokom rata u BiH razumije situaciju.

“Ona je slušala i postavljala pitanja. Do sada mi nismo imali takvu pažnju. Da se pohvalim da smo bili prvi njeni gosti. To je nešto što nas je iznenadilo, da imamo prednost ispred političara, ljudi koji bi sve trebali umire. Ona je pošla od nas”, rekao je Stanislav Krezic nakon sastanka sa Power, ističući da bi volio da su i Amir i Janko tu.

Krezić kaže da ima pomaka, ali da je teško doći do zvaničnika u Bosni i Hercegovini. Kao pozitivan primer navodi sastanak u Mostaru o mijenjanju naziva ulica.

“Svjesni smo da smo mi ti koji pričamo o budućnosti, da se jako dobro razumijemo. Ako kažem tisuću ja sam Hrvat, ako kažem hiljadu ja sam opet Hrvat”, rekao je sagovornik N1.

Osvrčući se na odnose u BiH Krezić kaže: “Mislim da nam je problem što imamo dosta političara koji su iz rata u politici”. On je dodao da su ovoj dužnosnici SAD prenijeli svoja iskustva iz logora, o kojima pred kamerama nije želio govoriti.

Sa Samanthom Power pored Stanislava Krezića koji je bio zarobljen u logoru Potoci kod Mostara, sastali su se i Amir Oerspahić iz Sarajeva koji je bio u logoru u Srbiji, te Janko Samouković, zarobljenik logora Silos kod Tarčina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare