Logoraši o godišnjici presude za UZP: “Hrvatska i danas slijedi istu ideju”

Vijesti 29. nov 202211:39 0 komentara
N1

"Prošlo je tačno pet godina od izricanja konačne presude gore navedenim za udruženi zločinački poduhvat, a gotovo 30 godina od početka provođenja sulude ideje koja je na ovim prostorima donijela stradanja ogromnog broja stanovnika Bosne i Hercegovine."

Navode ovo danas iz Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar, koji ističu kako se ni “pet godina poslije presuda za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti ne prihvata od strane političara iz Republike Hrvatske i političara koji i danas slijede potpuno istu ideju umotanu u samo drugo pakovanje“.

“Još nas više čudi šutnja političara koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu i koji svojim djelovanjem tobože štite državu i sve građane u njoj. Čini nam se da je nastala kolektivna amnezije iz straha hoće li biti u igri za dio vlasti s Draganom Čovićem. Moramo skrenuti pažnju da će i jedne i druge, istorija i narod u Mostaru upamtiti kao negativne aktere određenog doba”, poručuju.

Posebno ih, kako navode, žaloste i činjenica da je “novostvorena šestorka pristala na diktirani datum iz HDZ-a kako bi potpisali sporazum o zajedničkom političkom djelovanju: “A, pri tom nije vodila računa o bitnost današnjeg datuma za sve one koji su prošli stradanja u Bosni i Hercegovini prelazeći kroz logore, mučilišta i koji su današnju slobodu platili svojim životima da bi mi, pa i oni danas zivjeli u slobodi”.

Šutnja ‘probosanskih političara’ je amnestija za one koji su osuđeni i presuđeni ne zaboravite to. Ni jedan drugi datum nam ne bi smetao, ali današnji je onaj koji je bio satisfakcija žrtvama i niko nema pravo da to zanemari bez obzira koji su njegovi porivi za to. Za zločine je presuđena politička vrhuška tzv. HRHB za koju se zalažu isti oni s kojima danas trebate potpisati sporazum, a to je za žrtve nedopustivo jer simbolika datuma je mnogo veća nego što to današnji političari koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu žele da znaju“, istakli su.

Također, nastavljaju, “moramo poručiti i sljedbenicima presuđene politike da će svi njihovi pokušaji da umanje počinjene zločine i amnestiraju UZP ostati bezuspješni jer će žrtve i oni koji ostaju iza nas uvijek podsjećati javnost na to”.

“Zločini koji su počinjeni od strane HVO-a i HV-a na prostorima BiH nikad neće biti zaboravljeni bez obzira na onemogućavanje žrtava da obilježe mjesta stradanja, a posebno u Hercegovini. Svi vaši pokušaji da od logora napravite obrazovne ustanove, prodate ih u privatne ruke, porušite ih i onemogućite naš dolazak će ostati bezuspješni jer mi nećemo odustati. Svako se mora suočiti sa zločinom koji je počinio bez obzira zarad kojih ciljeva. Da se ne zaboravi, da se ne ponovi”, zaključuju u poruci iz Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar.

Podsjetimo, danas se navršava pet godina od presude Žalbenog vijeća Haškog tribunala u slučaju “Prlić i ostali” kojom je osuđen vojni i politički vrh takozvane Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora.

Nakon izricanja presude general Praljak odbacio je presudu rekavši da on nije ratni zločinac i popio je otrov iz bočice u sudnici i umro u bolnici u Den Haagu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!