Lord Ahmad razgovarao sa preživjelim žrtvama seksualnog nasilja u BiH

Vijesti 30. nov 202119:52 > 19:57 0 komentara
N1

Lord Ahmad od Wimbledona, specijalni izaslanik britanskog premijera za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu, posjetio je danas u Zenici sigurnu kuću za osobe koje su preživjele rodno-zasnovano nasilje, te razgovarao sa osobama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu, kao i sa predstavnicama nevladine organizacije Medica Zenica koje su ga informisale o podršci koju pružaju preživjelim nasilja u porodici i seksualnog nasilja u konfliktu tokom devedesetih u Bosni i Hercegovini.

Skoro deceniju, Ujedinjeno Kraljevstvo je aktivno posvećeno sprečavanju i odgovoru na zlo seksualnog nasilja u konfliktima širom svijeta. Jedina je zemlja na svijetu sa specijalnim izaslanikom premijera i posebnim timom posvećenim radu na politikama u vezi sa ovim problemom.

Britanska ministrica vanjskih poslova je 16. novembra pokrenula veliku globalnu kampanju kako bi okupila međunarodne partnere da osude silovanje i seksualno nasilje u konfliktu. Kampanja ima za cilj postizanje novog međunarodnog konsenzusa kako bi se spriječili ovi zločini, pružila podrška preživjelima i kaznili počinioci.

Takođe, 2022. godine biće održana i međunarodna konferencija kojom će se obilježiti deset godina od pokretanja britanske inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu, procijenio napredak i dogovorili dalji koraci.

Lord Ahmad je 22. novembra pokrenuo Poziv na djelovanje kako bi se zaštitila prava i unaprijedio kvalitet života djece rođene kao posljedica seksualnog nasilja u konfliktu.

N1

Ovo je prvi korak u galvaniziranju međunarodnih aktivnosti na poboljšanju situacije u kojoj se nalaze desetine hiljada djece koja nisu obuhvaćena obrazovnim i sistemom zdravstvene zaštite zbog ograničenja pri upisu u knjige rođenih, koja su marginalizovana i stigmatizirana od strane njihovih porodica i zajednica. Već su ga prihvatile Norveška, Južni Sudan, SAD, Meksiko, Uredi specijalnog izaslanika generalnog sekretara za seksualno nasilje u konfliktu i specijalnog izaslanika generalnog sekretara za djecu i oružane sukobe. Kao sljedeći korak, UK će sa onima koji prihvate poziv raditi na izradi temelja na kojima će se zasnivati aktivnosti i individualne obaveze.

Ujedinjeno Kraljevstvo će, takođe, objaviti priručnik sa stručnim savjetima koji će zemljama u kojima je to potrebno pomoći da osiguraju da njihovi zakoni, politike i prakse odgovaraju na potrebe djece rođene kao posljedica seksualnog nasilja u konfliktu i njihovih majki.

Godinama je UK aktivno radilo na pružanju podrške aktivnostima na sprečavanju seksualnog nasilja iniciranim u lokalnim zajednicama u BiH. Usredočili smo se na borbu protiv nekažnjavanja za seksualno nasilje u konfliktu kroz rad sa sudijama i tužiocima na unapređenju metoda procesuiranja, te na veći pristup pravdi za preživjele, uključujući poboljšanje zdravstvenog, pravnog i psiho-socijalnog statusa preživjelih. Sarađujemo sa lokalnim i međunarodnim akterima na borbi protiv stigme, povećanju svjesnosti kod javnosti i medija, te stvaranju društvenih uslova koji će ohrabriti preživjele i djecu rođenu iz rata da prekinu ćutanje. Veoma smo zahvalni svim vjerskim zajednicama u BiH koje su zajednički osudile seksualno nasilje u konfliktu u Deklaraciji iz 2016. godine te kontinuirano rade u svojim lokalnim zajednicama na provedbi njenih principa.

Aktivnosti koje u ovom trenutku provodi Ujedinjeno Kraljevstvo fokusirane su na zaštitu prava preživjelih seksualnog nasilja u konfliktu u sudskim procesima, podršku provedbi odluke UN-ovog Odbora za borbu protiv torture o kompenzacijama za preživjele u BiH, te uvođenjem rodne jednakosti u visoko obrazovanje.

Lord Ahmad je pohvalio napore vlasti u BiH, odgovornih institucija i službi, nevladinih organizacija i vjerskih lidera na snažnoj podršci preživjelima seksualnog nasilja u konfliktu, te pozvao na dalje korake kako bi se prava i potrebe preživjelih i djece rođene kao posljedica seksualnog nasilja u konfliktu u potpunosti prepoznala. Svi moramo zajedno raditi kako bi okončali marginalizaciju i stigmatizaciju u društvu.

Specijalnu emisiju o statusu žrtava seksualnog nasilja gledajte u četvrtak na N1 u 20:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!