Lukač: MUP RS uspješno kontroliše polovinu teritorije, nema rata u BiH

Vijesti 20. nov 202121:07 4 komentara
Dragan Lukač
Dragan Lukač (N1)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je jedini način sprovođenja politike ovog bosanskohercegovačkog entiteta u skladu sa zakonom i Ustavom, i to isključivo na miran način.

Uz napomenu da se danas spominje “izvorni” Dejtonski sporazum parafiran prije 26 godina, gdje je Republika Srpska dobila mnoge nadležnosti, Lukač navodi da se sada vodi politička borba za njihovo vraćanje, ali bez bilo kakvih opcija koje bi uključivale primjenu sile.

“Mi jednostavno nećemo više da razmišljamo o bilo kakvim ratnim opcijama. Svim narodima u BiH je potreban mir, kao i svim generacijama koje dolaze iza nas”, rekao je Lukač za RTRS.

On je rekao da je vrijeme da svi u Bosni i Hercegovini, ali i van nje, shvate da je Republika Srpska činjenica koju je srpski narod na ovim prostorima želio i neće odustati od njenog postojanja.

Lukač je naglasio da je RS pretrpjela razne pritiske, budući da su mnogi pokušavali da ona nestane i da se njena ovlaštenja umanje.

On je rekao da je u više navrata bilo direktnih prijetnji članu državnog Predsjedništva Miloradu Dodiku, kojem, kako je ocijenio, prijete oni koji nisu saglasni sa njegovom namjerom da štiti RS i Srbe.

“On govori svoje mišljenje o politici u BiH. Ima namjeru da štiti Republiku Srpsku i srpski narod, a nekima se to ne sviđa i idu u neke radikalne opcije i prijetnje”, rekao je Lukač i dodao da mnoge od tih prijetnji dolaze od građana BiH koji se nalaze u drugim državama sa čijim policijama MUP RS kontaktira da bi ih sankcionisala.

Uz napomenu da je neprihvatljivo da bilo kom političaru ili njegovoj porodici zbog stava neko može da prijeti, Lukač je rekao da će policija Republike Srpske zaštiti bilo kog političara ili građanina kome su upućene takve prijetnje.

On je istakao da su svi u ovog entiteta uvjereni da policija pripada RS i dodao da bi bez MUP-a ovaj entitet danas izgubio mnogo više ovlaštenja i nadležnosti nego što je danas slučaj.

MUP RS spreman na sve izazove

Lukač izjavio je da se policija RS adekvatnim odgovorom može suprotstavi bilo kojem bezbjednosnom izazovu.  On je naglasio da danas MUP u potpunosti funkcioniše kao “najveća policijska struktura u BiH i da veoma uspješno kontroliše polovinu teritorije BiH”.

“Posljednjih godina mnogo je urađeno po pitanju opremanja, obučavanja i školovanja pripadnika MUP-a. Prvog novembra je krenula nova generacija u Policijsku akademiju od 320 pripadnika. Radimo selekciju za novu klasu i već ćemo u sljedećoj godini imati dvije generacije, što nikada do sada nismo, kao i 500 kadeta koje školujemo” rekao je Lukač za RTRS.

On je rekao da je u njegovom drugom mandatu skoro 2.000 mladih policajaca školovano u Policijskoj akademiji Republike Srpske.

“To je nova snaga koja je potrebna našoj policiji. Na taj načim se brinemo o bezbjednosti svih građana. Siguran sam da to građani prepoznaju”, istakao je Lukač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare