Lukač o navodnom sukobu sa šefom: Ne udaram u leđa

Vijesti 24. okt 202121:41 0 komentara
Dragan Lukač
Dragan Lukač (N1)

"Vraćanje nadležnosti" entitetu Republika Srpska nova je goruća tema. Dok pozicija to smatra nužnim, opozicija je stava da će to biti pogubno za Republiku Srpsku i za građane ovog entiteta, a intencija je, smatraju, očuvanje vlasti. Takvi politički potezi najavljeni su na posebnoj sjednici Vlade, gdje su pojedini ministri iskazali neslaganje, barem takve informacije ima opozicija.

Stenogram sa posebne sjednice Vlade RS na kojoj su vršene pripreme novih zakona, koji predviđaju “vraćanje nadležnosti sa države na entitet”, početkom sedmice tražio je poslanik PDP-a Igor Crnadak. Još uvijek ga nije dobio.

“Glasanje o zakonu o lijekovima RS pokazalo je da je ta većina, koja je bila dvotrećinska, pala na 43. Veoma su to opasne inicijative prije svega, naglašavam to, po Republiku Srpsku! Ugrožava se ono što RS ima, a to su ogromne nadležnosti unutar BiH. Oko 70% svih nadležnosti pripada entitetima”, tvrdi Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS.

Navode, da su odnosi unutar pozicije narušeni, te da su ministri u entitetskoj vladi, ministar policije Dragan Lukač i energetike Petar Đokić iskazali neslaganje i stav da treba napraviti bolju analizu – opovrgli su i jedan i drugi ministar. Tvrde, stoje uz Milorada Dodika.

“Mi nikada nikoga nismo izdali. Ne počivamo na principima izdaje. Osuđujemo one koji izdaju, one koji se zalažu za neke principe, a onda ih odbace. Mi sarađujemo sa Miloradom Dodikom, sarađujem sa njim. Razumijem njegovu političku borbu”, kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

“Ja sam član Vlade RS i radim sve što Vlada donosi na svojim sjednicama. To što opozicija priča priča… neka pričaju imaju pravo, to je njihova stvar. Ja ne okrećem leđa i ne udaram u leđa. Sve što radim radim otvoreno”, dodaje Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Da je priča prenapuhana, smatra novinarka Gordana Katana, posebno takvim ističe informacije o sukobu Dodika i ministra Lukača.

“Mislim da je čitava priča više isforsirana… i pokušava se spinovati javnost odnosno na neki način dovesti da se postavi pitanje: da li je Vlada jedinstvena u okviru ovih najava iz RS – povlačenju iz institucija itd…. Možda je Lukač i upozorio na posljedicu, da jednostrane odluke mogu izazvati neželjene reakcije za građane. Da je došlo do žestokog sukoba između Dodika i Lukača – ne vjerujem”, zaključuje Katana.

No, iz opozicionih stranaka naglašavaju da je rejting vlasti drastično srozan, odnosi unutar nje narušeni i da sada šok terapijom žele ostati na vlasti.

“Taj proces može naizgled izgledati lijepo za slušanje u Republici Srpskoj, da se vraćaju nadležnosti. Većina ljudi ovdje će reći da to nije loše. Međutim, Dodik nas ovim uvlači u spiralu sukoba, političkih, sa opasnošću da uđemo u jednu haotičnu situaciju”, ocjenjuje Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

“Vraćanje nadležnosti nije avanturizam”, uzvraćaju iz SNSD-a, i navode da opozicija koči pozitivne procese. Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, uputio je oštre kritike na njihov račun…

“Opozicija u RS se hitno mora vratiti na srpske postavke, inače RS prijeti ozbiljna opasnost da zbog ovakve opozicione ambasado-probosanske politike, opozicija nestane kao ozbiljan politički faktor i izgubi se srpski politički pluralizam, koji je neophodan svakom demokratskom društvu”.

Jedinstven stav imale su i pozicija i opozicija u RS nakon donošenja ”Inzkovog zakona”. Sada, kada je politički bunt Milorada Dodika došao do tačke usijanja, opozicija upozorava da će ispaštati građani, a da će rezultat biti izolacija entiteta. Odnosi političkih snaga bit će jasniji, kažu analitičari, na narednoj sjednici Narodne Skupštine RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!