Lukač: SIPA imala informaciju da Railić želi naručiti ubistvo policajca

Vijesti 28. mar. 202214:16 > 14:271 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Kriptovani telefoni i aplikacije doveli su do hapšenja Dalibora Raićića, naručioca ubistva načelnika u PU Prijedor Radenka Bašića te pomagača i ubice. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, kazao je kako se sada istražuje i to zbog čega MUP RS nije zvanično obaviješten o informaciji koji je, kako kaže, Ured SIPA-e u Mostaru imao u decembru prošle godine od doušnika - da Railić traži nekoga ko će ubiti policijskog službenika. Biće organizovana i istraga u MUP-u RS, a Lukač ističe da se kreće od prijedorskih policajca. Svako ko je sarađivao s kriminalcima ili okrenuo glavu, biće procesuiran.

“Nažalost, kao i na Zapadu što se dešava, desilo se to da agencije nisu u potpunosti sarađivale. Doušnik u Uredu SIPA-e u Mostaru donio je informaciju da bi moglo doći do ugrožavanja policijskog inspektora, pominjao je ime Railića polovinom decembra 2021. godine. Informacija je proslijeđena kancelariji SIPA-e u Banjaluci, ali nismo nikada zvanično dobili niti se konkretno ime pominjalo. Pominjao se Railić kao naručilac ubistva policajca, odnosno da traga za osobom koja bi to uradila. Da smo imali službene informacije, reagovali bismo na vrijeme. Potrebno je provesti kompletnu istragu. Direktor Ćulum (direktor SIPA-e, op.a.) je pokrenuo unutrašnji postupak da se sazna kojim putem je išla informacija”, rekao je Lukač dodavši kako nije tačno da ih je OSA ranije obavijestila o bilo čemu kako su pojedini mediji pisali.

Kriptovani telefoni doveli do Railića

Istakao je kako im je EUROPOL pomogao i da sz Railića pronašli putem kriptovanih telefona u komunikaciji s nekim kriminalcima koje su ranije zatvorili, ali i s onima koji su sljedeća meta policije. Kazao je da je Railić naručio ubistvo upravo zbog toga što se plašio da će policija doći do njega zbog organizovanog kriminala i šverca droge kojim se, kako Lukač kaže, bavio.

“Znali smo u startu ko bi i na koji način mogao biti naručilac, ali nismo znali izvršioca. Trebalo je da dođemo do njega. Ovo govori da kriminalci moraju biti svjesni da postoji policija koja se bori protiv njih i jednog dana će doći policajci do njih i smjestiti ih tamo gdje im je mjesto – zatvor. Ako misle da mogu ubiti bilo kojeg policajca ili bilo koga u MUP-u i da će  nas to zaustaviti – varaju se. Nećemo. Nažalost, imamo još kriminalaca koji su spremni posegnuti za oružjem da bi zaštitili sebe i svoje poslove, ali moraju biti svjesni da bez obzira koliko misle da su jaki i koliko su zaradili novca kriminalnim djelima, ne mogu biti jači od policije”, rekao je Lukač.

Istraživat će se i policajci: “Krećemo od Prijedora”

Potom se osvrnuo i na policajce i uputio im poruku.

“Nažalost, u našim redovima imamo onih koji sarađuju s kriminalcima. Imaju dealove s kriminalcima. Ali i onih koji se boje kriminalaca. Takvi ne zaslužuju da budu u MUP-u. Moramo s njima da se obračunamo i to ćemo uraditi. Krećemo od Prijedora da utvrdimo da li je ijedan policajac imao bilo kakav deal ili kontakt s nekim od njih. On mora biti otkriven, procesuiran i izbačen s posla. Doći ćemo do svakog našeg policajca koji je okrenuo glavu ili sarađivao u tome”, rekao je Lukač.

Govoreći o Adelu Kabašu za kojim su tragali i objavili “foto-robot” koji je bio meta polemika u javnosti, rekao je da su ga povezali s ovim, jer je ranije imao djelo ubistva i smatra se za osobu koja može izvršiti ovako djelo.

“Radili smo u više pravaca. Pored njega bilo je i drugih”, rekao je Lukač.

Za ubistvo načelnika Bašića plaćeno 50.000 eura?

Podsjetimo, Bašić je ubijen u ponedjeljak u 6:50 sati kada je krenuo na posao u Policijsku upravu Prijedor. Ubica ga je najvjerovatnije pratio danima i u ponedjeljak ujutro ga je sačekao u blizini njegove zgrade. Kada je Bašić krenuo na posao ubica mu je prišao s leđa i iz neposredne blizine ispalio mu hitac u potiljak, te pobjegao. Do sada su uhapšeni Railić kao naručilac, Aleksandar Mijatović koji se sumnjiči da je to izvršio, te S.P. za kojeg je Lukač rekao da se još istražuje njegova povezanost. Saslušan je veći broj osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar