Maas pred susret sa Turković: Obećanje Njemačke stoji, budućnost u EU

Regija 02. mar 202120:31 > 20:31 2 komentara
REUTERS/Yves Herman

Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas izjavio je uoči sutrašnje posjete Berlinu šefa diplomatije Srbije, Nikole Selakovića, da se ujedinjena Evropa ne završava na spoljnim granicama Evropske unije i da je strateški suverenitet Evrope nezamisliv bez tjesnog povezivanja sa Zapadnim Balkanom.

Maas će zato u naredne dvije sedmice razgovarati sa Selakovićem i ministricama spoljnih poslova Albanije i Bosne i Hercegovine Oltom Džakom i Biserom Turković, a državni ministar za spoljne poslove Michael Roth će putovati u uzvratnu posjetu Podgorici, poslije posjete Berlinu novog šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića početkom ove godine, saopštilo je danas njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je “Njemačka iskrena u vezi sa EU perspektivom svih zemalja Zapadnog Balkana” i da je “zato važno da se, uz podršku, intenzivno nastavi tim putem na temelju reformi”.

Njemačko ministarstvo podsjeća da za evropski put od 2014. godine postoji i dodatni format, “Berlinski proces”, čija je svrha da približi Zapadni Balkan i EU.

“Pritom je riječ o vrlo konkretnim, praktičnim koracima kao što su osnivanje Regionalne mreže mladih ili izgradnja Jedinstvenog regionalnog tržišta. Njemačka vlada je ovog ljeta domaćin ‘Berlinskog procesa’ i nada se da će se u Berlinu održati samit uz lično prisustvo lidera zemalja učesnica”, dodaje ministarstvo.

“Obećanje Njemačke, naše obećanje, stoji: Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Njemačka jeste i ostat će blizak partner svih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i ‘Berlinski proces’. O tome, i o mnogim drugim važnim temama bit će riječi u razgovorima ministra spoljnih poslova Heika Maasa i državnog sekretara Michaela Rotha u naredne dvije sedmice”, piše u saopštenju. Podsjeća se i da uporedo sa tim razgovorima, počinje i posjeta Zapadnom Balkanu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

“Prije samo nekoliko dana, američki State Department je podvukao podršku SAD-a dijalogu pod vodstvom EU, čiji je cilj normalizacija i sveobuhvatni sporazum sa uzajamnim priznanjem. Izbor Josepha Bidena za predsjednika SAD-a tako pruža šansu za transatlantski i odlučan nastup na Zapadnom Balkanu u korist pomirenja, demokratije i ekonomskog razvoja. U tom svjetlu, nova američka administracija s pravom od Evrope i Njemačke očekuje da preuzmu veću odgovornost u svom neposrednom susjedstvu”, navodi njemačko ministarstvo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare