Pećanac za N1: Neka ne pomišljaju na nagodbu sa ubicom policajaca

Vijesti 24. dec 202113:49 > 14:31 0 komentara
N1

Aleksandru Macanu, prvooptuženom za ubistvo dvojice policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića prijeti najstrožija kazna propisana krivičnim zakonima u BiH, do 40 godina, kaže bivši ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac.

“Ne sumnjam da će Tužilaštvo podići optužnicu, ne sumnjam da će je Sud potvrditi, sudski postupak će pokazati svoje. Ako Tužilaštvo ima čvrste dokaze protiv prvooptuženog Aleksandra Macana onda se bliži kraj istrage što se tiče samog ubistva”, rekao je Pećanac.

Novinarka Marijana Kršo podsjetila je Pećanca na izjavu advokata Duška Tomića da je Macan iz Španije, preko Srbije došao u BiH iako je protiv njega bila podignuta interpolova potjernica, te pitala šta govori činjenica da nije uhapšen, već da se sam predao.

“To je jedno od pitanja koje traži odgovor, pored toga da li je to stvarno ubistvo od Macana i osumnjičenih. Moramo saznati kako je izašao iz zemlje, ko je otkrio krticu oko tog istražnog tima, ko je otkrio da će biti hapšenja”, zapitao se sagovornik N1.

Prije skoro dva mjeseca, 4. novembra sprovedena je racija u kojoj su privedeni osumnjičeni u ovom slučaju, četiri godine nakon ubistva policajaca, dan ranije je procurila informacija da će racija biti sprovedena. Do sada javnosti nije poznato kako je do toga došlo.

“Imate dvije teze, ako je izašao iz zemlje, treba pitati Graničnu policiju, znam da je direktor policije govorio da mu fali 1200 policajaca, ali do sada se moralo nešto učiniti. Ako je ostao u BiH onda je to na čast i obraz svih službi u BIH koje nisu mogle da ga otkriju”, poručio je Pećanac.

Pećanac dodaje da se ne smije stati na tome jer je istraga o ubistvu dvojice sarajevskih policajaca pokazala brojne manjkavosti.

“Ovdje toliko ima pitanja, a malo ima odgovora, da ja mislim da bi bilo vrlo ružno da se istraga završi na tome ko je ubio, to jeste najbitnije, ali ima još mnogo pitanja”, rekao je Pećanac gostujući u programu N1.

Četri godine su od ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, još uvijek javnosti nisu poznati motivi njihovog ubistva. Nakon ubistva, čelnici policijskih agencija poručivali su “prevrnućemo sve dok ne pronađemo ubice”, četiri godine kasnije istraga još nije zatvorena.

“Neka ne pomišljaju na nagodbu sa ubicom policajaca”

Pećanac je kazao da vjeruje da je Macan u bjekstvu pripremao svoju odbranu.

Na pitanje da li može doći do nagodbe sa Tužilaštvom, on naglašava da se to pitanje ne bi smjelo potezati.

“Neka se ne igra niko, ni Tužilaštvo ni Sud da potegne pitanje nagodbe sa ubicom policajaca. Ako nemaju neke odgovore ima 16 službi koje mogu da daju odgovore”, rekao je Pećanac.

Na koncu, bivši ministar, konstatuje da Macanu prijeti 40 godina zatvora, te da vjeruje da će sarađivati sa pravosudnim institucijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!