Sijarto: Ponosni smo na najveću donaciju vakcina koju je BiH dobila

Vijesti 05. jul. 202108:31 > 08:333 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto uručio je jutros Bosni i Hercegovini 200.000 doza vakcina protiv korona virusa te je istakao kako je njegova država ponosna na to da je ovo do sada najveća donacija koju je BiH dobila.

Proteklih godinu i po dana je najteži period u zadnjoj deceniji i cijeli svijet je bio zauzet servisiranjem i tretiranjem epidemije i cijeli svijet se suočavao sa raznim poteškoćama. Međutim, dvije stvari postoje u kojim je u potpunosti saglasan svijet – a to je da je prvenstveni zadatak da se sačuvaju životi ljudi, a druga stavka je da je jedino sredstvo za zaštitu i očuvanje ljudskih života vakcina“, poručio je Sijarto.

Iz tog razloga je Vlada Mađarske, kako je naveo Sijarto, učinila sve da u najkraćem roku što veći broj građana vakciniše.

Zahvaljujući veoma uspješnoj nabavci vakcina i kampanji vakcinacije u Mađarskoj smo sada u situaciji da možemo drugima da pomognemo“, kazao je.

Države Zapadnog Balkana i Mađarska su zavisne jedna od drugih i to važi za privredu i za ekonomiju, odnosno za zaustavljanje ilegalne migracije. Najjednostavnije rečeno: ako stvari dobro teku na Zapadnom Balkanu, to je za Mađarsku izuzetno dobro. Naravno, i suprotno važi – ukoliko na Zapadnom Balkanu stvari ne idu dobro, to je i za Mađarsku loše. Zato sa velikim zadovoljstvom pomažemo, a sve sa ciljem da i kod vas bude uspješna borba za zaustavljanje epidemije“, potcrtao je Sijarto.

Rekao je i da što je uspješnija zaštita i odbrana od epidemije, i Mađarska je u većjoj sigurnosti.

U tom duhu danas smo donijeli u BiH 200.000 Sinopharm vakcina da pomognemo u uspješnosti borbe protiv epidemije. Ponosni smo na to da je ovo do sada najveća donacija koju je BiH dobila. Nadamo se da ubrzavanjem zaštite od epidemije ćete brže moći da pokrenete i privredu BiH. To će doprinijeti stabilnosti u BiH, što će opet pomoći u tome da se ilegalna migracija spriječi i zaustavi“, poručio je Sijarto u svome obraćanju.

Istakao je i želju da se u BiH ubrza proces vakcinacije protiv korona virusa te poželio mnogo zdravlja građanima BiH.

Podsjetimo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta, koji je uručio mađarsku donaciju 200.000 doza Sinofarm vakcina protiv Covida-19 za Bosnu i Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar