Magazinović: Ako se usvoji naš prijedlog, gorivo će momentalno pojeftiniti

Vijesti 22. feb 202212:18 > 12:52 1 komentar
F.Z./N1

Saša Magazinović, šef kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, predstavio je danas Izmjene Zakona o akcizama, a sve u sklopu novih mjera za ublažavanje posljedica enormnih poskupljenja.

Magazinović je, prije nego što je pojasnio prijedlog izmjena Zakona o akcizama, napravio osvrt na 2017. godinu, kada je usvojen Zakon o akcizama.

“Tada nam je obećavan med i mlijeko, a ogroman pritisak izvršen je na zastupnike. Obećan nam je veliki investicioni zamah, radna mjesta, izgradnja autoputeva… Za tri godine skupljeno je 3,6 milijardi KM. Da je to iskorišteno u izgradnju cestovne infrastrukture, mi bismo mogli izgraditi dva autoputa, umrežiti cijelu državu. Mi koji smo bili protiv toga smo okarakterisani kao politikanti. Desile su se akcize, a s njima i lančana poskupljenja, za koja nam je pojašnjeno kako su za našu dobrobit”, naveo je SDP-ov zastupnik u obraćanju medijima.

Dodaje kako trenutna kriza nije karakteristična samo za BiH, ali i to da druge zemlje, uključujući i susjednu Hrvatsku već prisežu za određenim mjerama.

Stoga, danas je, navodi on, upućen Zakon o izmjeni Zakona o akcizama koji ukida akcizu na gorivo, koja očigledno nije ispunila svoju funkciju.

“Rezultati ovakvog zakona bili bi vidljivi odmah”

“Ako on bude usvojen, to će značiti momentalno pojeftinjenje goriva – u zavisnosti od vrste, do 0,45 KM. Smatramo da će time i proizvodne i uslužne djelatnosti u čijem formiranju učestvuje cijena goriva morati ići  ka dolje. Zakonom neće biti propisan rok trajanja ove mjere”, govori Magazinović, naglašavajući kako je zakon vrlo jednostavan, te da se, uz malo drugačiji model može koristiti i u budućnosti.

Bit će predložen u hitnoj proceduri, dodaje državni zastupnik.

“Vrlo je jasan, njegovi rezultati mogu biti vidljivi odmah. S obrazom možemo koristiti ovaj alat jer akcize nikada nisu stavljene u funkciju na način na koji nam je obećano. Sa divljanjem cijena, ovo je najbrži put ublažavanja krize”, izričit je Magazinović.

Važno je naglasiti da se zakonom neće obuhvaćati putarine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare