Magazinović: Schmidt ispunio obećanje, Brisel šalje dokument liderima u BiH

Vijesti 08. jun 202218:19 > 19:40 0 komentara
Saša Magazinović (N1)

Državni zastupnik SDP-a Saša Magazinović kazao je da Brisel priprema dokument, koji će biti poslan političkim liderima u Bosni i Hercegovini, u kojem se traži garancija da neće biti opstrukcije formiranja vlasti u državi.

Da li vas je iznenadio potez visokog predstavnika Schmidta i da je ovako odlučan?

Meni je žao što smo u situaciji da visoki predstavnik donosi odluke. Moglo je Vijeće ministara mnogo ranije donijeti budžet. S druge strane raduje me odlučnost Schmidta jer je bilo dosta onih koji su ga osporavali. On drži riječ.

Da li je njegova odluka posljedica i promjene u međunarodnoj zajednici?

Vjerujem da je i to jedan do razloga, mijenjaju se geopolitičke pozicije. Moram ponoviti da sve što je Schmidt rekao, to je i ispunio.

Dodik danas traži da se Schmidta deportuje?

Kad je bivši visoki predstavnik prošle godine donio odluku (o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina) nastupila je blokada Parlamenta. Već sljedeća odluka sadašnjeg visokog predstavnika je izazvala manju reakciju. Za ovu posljednju odluku očekivali smo reakciju kolega u Parlamentu BiH. Ljudi su došli na sjednicu i ponašali se kao da se ništa nije desilo. Bez obzira na retrogradnu politiku SNSD-a mislim da Dodik zna zbrojiti 2+2 i da zna na čijoj je strani politička moć. Dodik više nije čovjek koji lupi šakom od sto jer razumije da sila akcije proizvodi silu reakcije.

Nametnuta je odluka o financiranju izbora? Da li je HDZ vršio opstrukciju?

Jeste opstrukcija HDZ-a.

Da li će SDP ili opozicija drugačije raditi od trenutne vlasti?

Mi smo ti koji su na Predstavničkom domu usvojili tri zakona koji su potrebni za kandidatski status i onda je to otišlo u Dom naroda gdje su bukvalno nabili te zakone.

Vi ste izjavili da očekujete blokade HDZ-a nakon izbora? Kako će to izgledati?

Jesam to rekao i kazao sam da je to Čovićev plan B, a onda su službenici bliski HDZ to i potvrdili. Probajte. Vidjeli smo taj scenarij ranije. Smatrali su da mogu raditi šta hoće, ali sad imamo promjenu stava i kod međunarodne zajednice u Briselu koja traži garaniciju da nema opstrukcije formiranja vlasti.

Sprema se neki dokument koji će biti ponuđen liderima?

Tako je. Očekuje se možda i iduće sedmice. Evropska komisija ima značajnu odgovornost za sve što se događalo u BiH jer su zastupali vrijednosti koje ne zastupaju kući.

Bećirović protiv Izetbegovića? Kako stojite po anketama?

Sve ozibljne političke stranke rade periodična istraživanja. Još uvijek ne znamo ko su sve kandidati za Predsjedništvo BiH. Izuzetno smo zadovoljni brojevima.

SDA tvrdi da je svaki glas za Bećirovića zapravo glas za Čovića?

To je klasična zamjena teza jer nije Bećirović u koalicija sa Čovićem nego Izetbegović. Nije Bećirović potpisao Mostarski sporazum sa Čovićem o nekakvom legitimnom predstavljanju.

Tri moguća kandidata za određenu populaciju zar nije malo gužva na tom polju?

Mi prvi put imamo dva kandidata koji pripadaju građanskoj opciji – Bećirović i Komšić. Mislim da jedan broj kandidata i stranaka prerano je postao nervozan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!