Magazinović: Dodik je na prekretnici, ima odškrinuta vrata MZ

Dan uživo 23. aug 202117:57 > 18:40 1 komentar
N1

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je komentarisao trenutnu političku krizu u BiH koja je nastala nakon što je sada bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

Govorio je i o novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

“Bilo bi nekorektno da tom čovjeku tek nakon što je došao sve probleme natovarimo na leđa. S druge strane, svjesni smo svi da se radi o izuzetno ozbiljnom čovjeku koji ima izuzetno jaku podršku, a i sam je u političkom smislu moćna ličnost. Vjerujem da se dešava jedan proces koji će rezultirati time da će Ured visokog predstavnika djelovati na drugačiji način, nego što je to bilo za vrijeme gospodina Inzka”. kazao je.

Magazinović ne smatra da se u BiH dešava najveća kriza nakon rata.

“Institucije jesu blokirane, ali da je to samo po sebi predratno stanje, kako ga neki žele opisati, ja ne mislim to. Ovo je trenutak kada će institucije uz pomoć međunarodne zajednice profunkcionisati”, istakao je.

Komentarisao je i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je o Schmidtu govorio u pohvalnom tonu, za razliku od Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

“Vučić je ozbiljniji političar od Dodika. Vučić zna ko je novi visoki predstavnik i zna ko stoji iza njega. Dodik misli da sa igračima tog nivoa može razgovarati kao što razgovara sa lokalnim načelnicima. Dodik je u vrlo nezavidnoj situaciji”, kazao je.

Magazinović očekuje da će Dodik ipak uraditi ono što međunarodna zajednica očekuje.

“Dodik ima odškrinuta vrata međunarodne zajednice, on je na prekretnici”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare