Magazinović: Drogu koriste i u Parlamentu i u vladama na nižim nivoima

Vijesti 04. feb 202219:15 0 komentara

Brojni političari koriste psihoaktivne supstance - barem tako poručuje jedan od zastupnika u Parlamentu BiH. Zbog toga je pokrenuta inicijativa da se to u sklopu ljekarskog pregleda kojeg trenutno nemaju i provjeri. U mnogo čemu političari i građani, kažu pravnici, nisu u jednakom položaju.

Kada dobijemo posao u firmi obavezno donosimo ljekarsko uvjerenje. Sposobnost treba da utvrde doktori. Ovo pravilo ne važi za izabrane zvaničnike u institucijama BiH. Time, pored njihovih enormnih primanja i nerada, političari pokazuju da su, kažu građani, ”viša klasa”.

U anketi građani kažu:

”To bi trebalo pod hitno da se uvede jer ne može u Skupštinu ući svako. Čovjek kada ih gleda na TV poludi preko noći od ovog svega”.

”Mi smo uvijek morali imati, zašto oni ne bi? Ima tu pola ludih. Oni prvo trebaju da idu. Vidite šta nam rade. Moramo njih dobro pregledati”.

A zastupnici će ”biti pregledani” ako se usvoji inicijativa o obaveznom ljekarskom pregledu. Također, taj pregled bi trebao podrazumijevati i testiranje na psihoaktivne supstance. Predlagač kaže da drogu koriste brojni političari.

”I u Parlamentu i u vladama na nižim nivoima… Mislim da oni koji se ne plaše treba da budu u većini, a ne trebaju se solidariti sa onima koji se plaše”, naveo je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PSBiH, i dodaje:
”Nisam diler da znam ko sve šta uzima, ne mogu ja to reći…”

Opravdanost ove inicijative potvrdila je informacija da je kod savjetnika Milorada Dodika policija pronašla kokain i ekstazi. Ipak, ni svi članovi ustavnopravne komisije nisu bili sigurni u opravdanost inicijative.

”Ja sam lično u dilemi…. da li mi možemo ovako…. Mi dakle ne propisujemo, ovo bi bila jedna inicijativa”, rekla je Alma Čolo, zastupnica SDA u PSBiH.

Moralni razlozi

Magazinović je istaknuo da  je ovo vrlo jednostavno inkorporirati u postojeće regule.

“Vi svakako dajete krv, dakle da li će vama vaditi krv da provjere antitijela za koronu, za opštu krvnu sliku ili za psihoaktivne supstance to je svejedno. Vi svakako vadite krv”, kazao je Magazinović.

Sa druge strane pravnici smatraju da bi ljekarski pregled zvaničnici trebali imati, ali da u sklopu njega testiranje na psihoaktivne supstance nije opravdano.

”Ljekarsko obavezno, kao i za sve. Ne znam šta se vadi kada se vadi ta analiza krvi, ako se to vidi u ovim normalnim analizama to je uredu. Ali da se posebno radi nešto tako samo za političare nije uredu. Da bi trebali iz moralnih razloga dostavljati nešto takvo, to bi bio plus za njih’‘, istaknuo je Damir Alagić, advokat.

Svoju ruku za ovu inicijativu diglo je 20 zastupnika. Zastupnici HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta bili su protiv, a SNSD-a suzdržani. Ukoliko, kaže pokretač inicijative, ovako ostane na narednoj sjednici inicijativa će biti usvojena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!