Magazinović: Haj'mo se zajedno angažovati da se Magdalena vrati kući!

Vijesti 07. jan 202111:21 0 komentara
N1

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović uputio je poslanička pitanja Ministarstvu sigurnosti BiH u kojima traži odgovore šta su poduzeli u vezi povratka umjetničkog djela "Magdalena" autora Đoke Mazalića te šta su u radili u vezi formiranja "Specijalizovane policijske jedinice za umjetnine".

U obrazloženju je podsjetio da je riječ o djelu koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH te da je za njim raspisana Interpolova potjernica.

“Pomenuto djelo se nalazi na teritoriji Republike Srbije, tačnije u Novom Sadu, o čemu sam upoznao članove Predsjedništva BiH kao i nadležna ministarstva u Republici Srbiji”, kazao je Magazinović.

Navodi kako je “formiranje Specijalizovane policijske jedinice za umjetnine neophodan korak za sve naredne aktivnosti po pitanju sprečavanja ilegalne trgovine kulturnim dobrima”.

“Za BiH je posebno važna Rezolucija koja izražava potrebu za postojanjem/formiranjem specijalizovanih policijskih jedinica za umjetnine za slučajeve povezane sa kulturnim nasljeđem prema konvenciji UNESCO iz 1970. godine čiji je potpisnik i BiH. Pomenuta rezolucija poziva sve države članice da uz pomoć Interpola formiraju specijalizovane policijske jedinice za umjetnine isključivo posvećene zaštiti kulturne baštine, istodobno ističući važnost postojanja i povezivanja nacionalnih baza podataka o nestalim djelima sa bazama Interpola”, naveo je Magazinović u obrazloženju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!