Magazinović: Način na koji Milanović priča o BiH je degutantan

Vijesti 03. maj 202218:26 > 19:57 4 komentara
N1

Šef kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović govorio je za „Danu uživo“.

Planirani sastanak sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem nije se dogodio. Evo i zašto.

“Ne znam da li je organizatorima Njemačkom drušvu za međunarodnu suradnju ponuđenjo neko objašnje, ali nije to toliko ni bitno. Učinjeno je sve na vrijeme, dva dana prije smo znali da nije na agendi gospodin Milanović, već njegov savjetik. Htio sam da iskomuniciramo neke stvari oko BiH iako to nije bila tema. Kasnije su kazali da on nije trebao biti na tom sastanku? To je nepristojna reakcija i neću komentarisati”, kaže Magazinović.

“Dobro sam ga poznavao, to više nije isti čovjek. Bio je pristojni socijaldemokrata kojeg je krasila borba za univerzalne vrijednosti. Ovo danas je… ne znam to objasniti. Žao mi je što svoju poziciju predsjednika jedne evropske zemlje nije iskoristio da pomiri Balkan. Način na koji ovo radi je degutantan i način o kojem priča o BiH.”

Nastavio je o Milanoviću “Milanović svakodnevno daje veliki broj izjava koje se same sa sobom sudaraju, ali nas boli način na koji spominje BiH i kako nas tretira. Ubijeđen sam da će napraviti veći problem Hrvatskoj nego BiH. Ako on uloži veto na pristupanje Finske i Švedske NATO-u, jel mislite da će to neko blagonaklono gledati.”

Sutra CIK raspisuje izbore za oktobar mjesec ove godine. To znači da prijedlog o Izmjeni izbornog zakona HDZ-a ostaje samo prijedlog.

“Sutra će CIK rapisati izbori i onda nema promjena pravila. Nema ništa o promjene Izbornog zakona.”

Također je komentarisao i način na koji su dlegati SDA u Domu naroda pokazali nezadovoljstvo prijedlogom HDZ-a da se na vanrednoj sjednici glasa o Izbornom zakonu. To su uradili tako što se nisi pojavili i tako, kako kaže Magazinović, stali rame uz rame sa onima koji blokiraju institucije države.

“Katrastofalna greška. Vi se borite za funkcionalnost insitiucija i vi je blokirate i stavljate se rame uz rame. Blokirati insituciju zato što vam se ne dopada prijedlog, a imate alate da to spriječite, to je katrastafolna i kratkovidno. Bio sam šokiran”, kaže Magazinović.

Komentariosa je i kandidaturu Denisa Bećirevića za člana Predsjedništva BiH. Koalicioni partneri SDP-a i još neke stranke će Bećirevića zajednički predložiti.

“Bilo je spina oko toga i priča da unutar SDP-a postoje previranja oko kandidature. Nermin Nikšić mu je dao punu podršku. Uskoro će šira koalicija, a sad neću o partijama koje će ga podržati, izaći i javno sa tom podrškom”, zaključio je Magazinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare