Magazinović: Neću biti ni u kakvoj kombinaciji za mjesto gradonačelnika Sarajeva

Vijesti 30. mar 202109:08 > 10:38 7 komentara
N1

Saša Magazinović, SDP-ov zastupnik u Parlamentu BiH, te predsjednik Glavnog odbora ove stranke, za N1 je kazao da je (ne)izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva pokazao svu sramotu, jad i čemer političke zbilje u glavnom gradu BiH. Apelovao je na sve da prestanu razvlačiti njegovo ime u međusobnim prepucavanjima, jer je Bogić Bogićević zaslužio da ostane u miru.

Sada se dešava proces u kojem se pronalazi krivac, rekao je Magazinović, te da su pogrešni pokušaji da se sve fakturiše Irfanu Čengiću. Također, Saša Magazinović je odgovorio na pitanje da li će on biti kandidat za ovu poziciju, budući da se njegovo ime često spominje proteklih dana.

“Tačno je da se spominje moje ime, dobio sam nebrojeno poziva, poruka, prijedloga da se ide u tom pravcu. Podržavam i poštujem ono što je Bogić Bogićević rekao – u kakvo su ga blato uvukli akteri događaja. Smatram da njemu tamo nije mjesto. Isto tako smatram da meni nije tamo mjesto. Neću biti ni u kakvoj kombinaciji za to mjesto. Svi koji su bili dobronamjerni, njima hvala. Mnogo njih je konstruisalo teorije zavjere oko mog imena. Neka pogledaju Statut grada – jer ja ne mogu biti ta opcija, jer ne živim u gradu Sarajevu”, poručio je Magazinović.

Magazinović je istakao da je Sarajevo imalo gradonačelnika koji nije dostajan pozicije.

“Govorim o Skaki, borcu protiv antifašizma, kako je rekao i sam. A Bogić Bogićević je možda i veći od Sarajeva. Skaka i slični su učinili sve da onemoguće izbor, da dovedu Bogićevića do reakcije koju podržavam. Oni koji su ga predlagali imaju značajan udio u odgovornosti zbog čega se to desilo, a mislim tu na stranke Četvorke, Trojke, kako se zove”, pojasnio je gost N1.

Sva dešavanja su sramota, jad i čemer političke zbilje u Sarajevu, dodao je.

“Smeta mi što se dešava i nakon svega toga. Bogićević je rekao da se ne želi valjati u političkom blatu. On je svaki dan alat preko čijih leđa se dešavaju politička prepucavanju. To je i dalje nepošteno prema njemu. Apelujem da se zaustave svi i nađu drugu temu i osobu za prepucavanje. Bogić je zaslužio da ga ostane na miru. Sada se dešava proces u kojem se pronalazi krivac. Irfan Čengić je momak koji je dao sve od sebe, njegov dio posla je čestito odrađen. Ostali su trebali više prisutni, ali pokušaj da se njemu ovo fakturiše je pogrešno i ne odgovara istini”, ocijenio je Saša Magazinović.

On je rekao i to da je ranije sa liderima stranaka iskomunicirao to da je katastrofalan potez nominovati Bogićevića nakon što je on odustao od kandidature, jer je to mimo njegove volje. S druge strane, Magazinović je rekao da je SDA učinila sve da do Bogićevićevog izbora ne dođe.

“Kandidujete nekoga čiji izbor znači da Bogić ne može biti gradonačelnik je podlo, bezobrazno, malograđanski, zato SDA objašnjava da su bili za Bogića a učinili su sve da mu ogade sve ovo što se dešavalo”, rekao je.

Također, Magazinović je komentarisao izjavu Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde o “gentski predodređenom” Jasminu Ademoviću, kazavši da je to slučaj za sebe koji ne treba dovoditi u vezu sa izborom Bogićevića.

“Pogriješio je kada je napisao, vidio sam da je to obrazložio. Ono što je stajalo u tekstu sa obrzaloženjem se tada nije moglo povezati. Sada je naučio lekciju da sa dvije riječi postane lice sa naslove strane”.

Na pitanje da li je to i nepotizam, Magazinović je rekao:

“Ne znam šta se dešava u NiP-u, to su interne stvari. To je ispalo sada kao osnovni razlog neuspjeha Bogića. To nije tačno, to je slučaj za sebe. Je li moralno ili ne – ali to nema veze sa ovom pričom da je SDA učinila sve da kandiduje Srbina da Bogić ne bi mogao biti gradonačelnik”, zaključio je gost N1.

Donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare