Magazinović: Stid me što živim u državi koja na katastrofu reaguje posljednja

Vijesti 05. mar 202209:48 > 13:24 0 komentara

O hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine koju je sazvao zajedno sa kolegama iz Naše stranke i Naroda i Pravde povodom ruske agresije na Ukrajinu i ostalim temama za N1 je govorio Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PD PS BiH. Poručio je da ga je stid što živi u državi koja na katastrofalne stvari posljednja reaguje.

Magazinović je komentarišući situaciju u Ukrajini rekao da je više nego očigledno da je jedna suverena država napadnuta i da se radi o brutalnoj agresiji.

“Važno je reći da jučerašnja sjednica nije bila povodom toga da se utvrđuje bilo kakav stav države Bosne i Hercegovine spram toga budući da mi svoj stav imamo, on je davno donesen ne samo time što slijedimo Evropsku uniju nego i Predsjedništvo koje je razmatralo ukrajinsko-rusku krizu ranije, tako da su naši ambasadori i u UN-u i u Vijeću Evrope iznijeli stav države BiH. To nije bila tema sjednice već da vidimo kako se možemo angažovati i organizovati da pomognemo Ukrajini i ukrajinskom narodu kao što su brojne države i narodi nama pomagali ne tako davno. Imamo i moralnu i svaku drugu obavezu da u skladu sa svojim kapaciteta pomognemo”, kazao je Magazinović.

Kazao je Magazinović da ga stid što živi u državi koja će reagovati na ovako katastrofalne stvari kada to uradi posljednja država na svijetu.

“Mi imamo obavezu svake vrste, prije svega ljudsku, da budemo među prvima. Jedna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH koja traje pet minuta telefonski rješava problem finansijske pomoći. Jučer sam razgovarao sa Denisom Zvizdićem koji je bio predsjedavajući Vijeća ministara u vremenu kada se u nekim drugim situacijama BiH angažovala pomoći druge države. To je vrlo jednostavno za uraditi, postoje novac i mogućnosti, ali eto tako to izgleda. Treba se odreći politike u potpunosti kada je riječ o pomoći jer se tu radi samo o dobrim i lošim ljudima ništa drugo”, naveo je.

Na jučerašnju hitnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnici iz Republike Srpske nisu došli. S obzirom na to postojala je opća, ali ne i entitetska većina za zaključke o kojima su se izjašnjavali prisutni zastupnici u ovoj državnoj instituciji.

“Kolege iz RS nisu došle i ja sam to objasnio rekavši da nisu došli razgovaraju na temu ruske agresije na Ukrajinu jer ne znaju šta im je taj dan stav. Očigledno je da oni stavove mijenjaju ne tako što razmišljaju pa ih donesu već zato što im to neko kaže. Pa je ogromna pometnja nastupila kada je Srbija zajedno sa svim ostalim, osim pet država na svijetu, glasala o osudi ruske agresije na Ukrajinu. Tada je nastao potpuni haos u njihovim glavama jer su oni bili uvjereni da trebaju reći da su oni protiv. Možda je i bolje da nisu došli, da barem ta rasprava prođe na civilizovan način, a bila je civilizovana i ja sam zadovoljan jučerašnjom sjednicom”, poručio je Magazinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!