Magazinović: Trebalo pričati o njegovoj smjeni da se Inzko ‘probudi’

Vijesti 03. feb 202114:34 0 komentara

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS-u u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine. Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović je tokom konferencije za novinare kazao kako nije vidio pismo, ali da podržava odluku visokog predstavnika.

Ocijenio je kako su bile produktivne priča o smjeni Inzka.

“Jasno je kako je trebalo ranije da se uvede priča o zamjeni visokog predstavnika da bi ovaj aktuelni ‘probudio’, naveo je Magazinović.

Priznao je kako je i sam bio skeptičan kada je bilo u pitanju skidanje table ratnom zločincu Radovanu Karadžiću sa Studentskog doma na Palama, ali ovaj put “nema pravo” da bude pesimističan…

“Čak mislim da se neke stvari dešavaju mimo očiju javnosti koje su upozorenje onima koji se koriste govorom mržnje, koji obiluje ovih dana u političkom životu, da bi to mogao biti početak njihovog kraja”, zaključio je poslanik.

Na pitanje reporterke N1 koje su to stvari koje se “dešavaju mimo očiju javnosti”, Magazinović je odbio da precizira jer bi onda ušao u sferu spekulacije.

“Ne želim da dijelim poluinformacije tako da ću se suzdržati”, kazao je na kraju Magazinović.

Podsjećamo, u pismu koje je Inzko uputio rukovodstvu i predsjednicima svih klubova u NSRS-u stoji, između ostalog, da “dana 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS-a dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih Vi u svojstvu predsjednika NSRS-a uručili. Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi Prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”.

U pismu se dalje navodi kako je “veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi u kojoj smo svjedočili 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve”.

Inzko je naveo kako se rukovodstvu i predsjednicima svih klubova u NSRS-u daje rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine, kako bi “pokazali poliitčku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu historije”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!