Magazinović: Uvesti obavezni ljekarski pregled i testiranje izabranih zvaničnika

Vijesti 19. okt 202112:17 > 13:04 0 komentara
N1

Šef kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović uputio je inicijativu prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama Bosne i Hercegovine koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno – psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

U obrazloženju inicijative Magazinović navodi:

„Današnje zakonodavstvo predviđa da su državni službenici i namještenici pri zasnivanju radnog odnosa obavezni izvršiti ljekarski pregled. Međutim, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obnašaju najviše javne funkcije. Tako npr. ministri, njihovi zamjenici, poslanici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede.

Smatrajući da osobe koje obnašaju najodgovornije javne funkcije pred zakonom moraju biti jednaki sa svim ostalim građanima, iniciram definiranje zakonodavnog okvira kako bi se ova nejednakost ispravila, ali ne samo to. Budući da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatram da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne da ih obavljaju.

Pokrećem inicjativu prema Vijeću ministara BiH da pored nedostajućeg ljekarskog pregleda, kod ovih osoba da se stavi akcenat i na obavezno testiranje mentalno psiholoških sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, ali i testiranje na korištenje psihoaktivnih supstanci.

Ovom inicijativom ne adresiram posebno niti jednom pojedincu ili grupi ljudi mentalnu ili psihološku nedoraslost pozicijama na kojima se nalaze, niti da je bilo koji pojedinac ili grupa dogovarala, pregovarala ili donijela neku neku odluku pod utjecajem droge ili u konačnici je da bilo koji političar u takvom stanju istupao u javnosti. Svrha inicijative je da se onemogući da u budućnosti najvažnije javne funkcije obnašaju oni koji nisu uspješno prošli ljekarski pregled, test mentalno-psihološke sposobnosti i test na korištenje psihoaktivnih supstanci.“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!