Mahmutbegović: Čavara bi najradije da ne postoji niko osim predsjednika FBiH

Vijesti 24. aug 202214:07 1 komentar
N1

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je kako ne može dati potpis na neki dokument koji nije usaglašen, misleći na sudije Ustavnog suda koje je danas imenovao Marinko Čavara, predsjednik FBiH. Istakla je kak je krajnje neumjesno što je blokirao imenovanje sudija pet godina, a potom na press konferenciji, bez saglasnosti i razgovora s potpredsjednicima imenovao sudije.

“Žalosno je da je predsjednika FBiH umislio da je ključna osoba za funkcioniranje FBiH na način da može blokirati procese pet godina, a onda na jednoj press konferenciji, bez ikakve potrebe da konsultira i razgovara s potpredsjednicima koji su po Ustavu obavezni da daju saglasnost na imenovanje sudija Ustavnog suda. To dovoljno govori o bahatom pristupu kada je u pitanju ova problematika. Žao mi je što se ove stvari dešavaju na ovakav način jer put u FBiH za kreativne, dobre procese je uvažavajući Ustav FBiH i nadležnosti kako predsjednika i potpredsjednika”, rekla je Mahmutbegović.

Prvi korak: Čavara predložio imena za sudije Ustavnog suda FBiH

Istakla je kako bi Čavara naradije da ne postoje potpredsjednici i niko osim predsjednika FBiH.

“Ovo je trebao uraditi prije pet, odnosno četiri godine jer od 2016. godine traje ova procedura i od tada nije poštovao Ustav”, rekla je.

Poručila je kako je ovo “kupovina vremena i traženje krivaca na drugoj strani”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare