Majka dječaka alergičnog na 19 nutritivnih namirnica pomaže drugim majkama

Vijesti 30. nov 202211:23 0 komentara
N1

Sabina Zvečić Pristav, majka dječaka Jona koji je alergičan na 19 nutritivnih namirnica, govorila je za N1 i podijelila nekoliko savjeta sa svima koji žive sa ovom "problemom".  Preko svog Instagram profila ona pomaže mamama alergičara  i drugim ljudima.

“Jona je bio star dva mjeseca kada smo mi skontali da ponašanje nije normalno za jednu bebu. Obratili smo se pedijatrici koja je potvrdila moje sumnje. Uradili smo tada sve pretrage i ustanovili da je prvo alergičan na proteine kravljeg mlijeka, jaja, pa rižu, gluten i tlo. Kako je Jona rastao, i kako smo uvodili nove namirnice u prehranu, otkrivali su se novi alergeni. U početku je bebina koža bila prekrivena flekicama i kvržicama. Nama je to dugo trajalo i nikako nije išlo na bolje. Povraćao je, imao je proljev i to su govorili da je normalno za dojenu bebu. Nama je to sve bilo previše. S obzirom da je dojena bebai  da regira preko namirnica koje ja konzumiram i jedem. Kad sam ja izbacile te namirnice stanje se počelo poboljšavati”, priča nam Zvečić Pristav.

Oni strogo moraju paziti na namirnice koje unose, moraju čitati deklaracije jer ni jedne od navedenih namirnica ne smije biti ni u tragovima.

“Od kupovnih namirnica on jako malo smije jesti. Jede domaće i trudimo se da bude kvalitetna prehrana. Nutricionista koja nam je bila dodijeljenja rijetko se susretala sa alergijom na rižu i bio je problem podijeliti sa nama neki recept, a da ne sadrži brašno riže u sebi. I bili smo zapravo prepušteni sami sebi, ali s vremenom smo uspjeli. Inače, radim u farmaceutskoj industriji, i od kad sam postala mama moj posao je na čekanju i sve obroke pripremam kući”, rekla nam je Zvečić Pristav.

Kad smo u parku ili negdje drugo, jako mora paziti da neko djetetu ne ponudi nešto da pojede ili ako je neko drugo dijete jelo smoki, pazi da ga ne dodirne jer ono može doživjeti anafilaksu.

“Zbog kikirikija ima i EpiPen injekciju koju uvijek imamo sa nama, jer nikad ne znamo kad se može dogoditi anafilaksa”, kaža mama malog Jona.

To utiče na cijelu obitelj, dodaje ona, te su se kompletne namirnice u našem kućanstvu morale promijeniti.

“Ne smiju sadržati alargen i ako smo mi nešto konzumirali mlijeko ili kikiriki, a poljubimo ga, on također može doživjeti reakciju”, ističe ona.

Joni će uskoro četiri godine i još nije primljen u vrtić.

“Mi svake godine šaljemo prijavu i svake godine bude odbijen upravo zbog alargena, jer je njima to velika odgovornost. Javlja mi se nekoliko mama koje su uspjele upisati, ali nisam srela mamu koja ima dijete sa toliki broj alargena, ne znam je li to ili smo samo naišli na krivi vrtić”, kaže majka Jona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!