Majke Srebrenice: Ministarstvo pravde BiH nastavlja blokirati progon zločinaca

Vijesti 28. sep 202110:42 0 komentara
Munira Subašić (Anadolija)

Dugogodišnja opstrukcija registracije presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga (MRMKS) od strane Ministarstva pravde BiH ciljano blokira progon zločinaca u BiH i regionu, navode u saopštenju Majke Srebrenice.

“Raspolažemo informacijama da Ministarstvo pravde BiH ponovo odlaže odluku o registraciji presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga i tako dodatno nastavi blokirati progon zločinaca u BiH”, navele su Majke Srebrenice u saopštenju.

“Serg Brammertz, tužilac međunarodnog rezidualnog mehanizma, već nekoliko godina u izvještajima upozorava Vijeće sigurnosti UN o opstrukcijama i blokadama registracije pravosnažnih presuda MKSJ i Mehanizma u pravni sistem BiH . Blokadama i opstrukcijama se pokušavaju zaštititi osuđeni ratni zločinci i osujetiti implementacija sadržaja presuda u pravosudni sistem BiH,te negirati naslijeđe Suda u Hagu”, dodaju iz ovog udruženja.

“Predstavnici žrtava od početka rada suda u Hagu zahtijevaju da se pravosnažne presude i presuđene činjenice iz njih koriste u postupcima pred BH sudovima. Također, blokiranjem registracije pravosnažnih presuda MKSJ i Mehanizma iz Haga u pravni sistem BiH, dodatno se kompromituje progon osoba koje se navode u pravosnažnim presudama MKSJ i Mehanizma. S tim u vezi, iako su organizacije žrtva u kontinuitetu i saradnji sa državnim institucijama predavale tužilaštvima spiskove osoba koje su paralelno sa presuđenim zločincima od strane MKSJ učestvovale u zločinima i drugim inkriminirajudim radnjama, a što je bio zadatak svih tužilaštva, izostao je sveobuhvatni pristup i progon”, navodi se.

“Posebno bi izdvojili spiskove osoba iz kriznog štabova tzv.srpske republike u BiH, koji se pominju u presudama Karadžić, Mladić, Brđanin i drugi, a koje smo dostavili nadležnom tužilaštvu. Pozivamo Vijeće ministara i Ministarstvo pravde BiH da hitno ispoštuju zahtjev suda u Hagu te izvrše registraciju presuda MKSJ i MRMKS”, zaključile su u saopštenju Majke Srebrenice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!