Majke Srebrenice: Ruske majke neka ne daju sinovima da ginu i ubijaju svoj narod

Vijesti 09. maj 202218:53 0 komentara

U Sarajevu je održan skup podrške žrtvama ruske agresije na Ukrajinu, a koji su organizovali Udruženje svjedoka i žrtava genocida i Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa. Veliki broj građana i političkih zvaničnika pridružio se protestnoj šetnji od Vječne vatre do Trga ubijenoj djeci Sarajeva.

Mi znamo šta je genocid, zaustavite ovo što se dešava u Ukrajini, odmah!” poručile su majke enklava Srebrenica i Žepa i žrtve i svjedoci genocida iz BiH.

“Pošto mi majke znamo šta znači kada vam ubiju sina, siluju kćer, znamo šta znači preživjeti genocid šaljemo poruku i molimo svijet da zaustavi ono što se dešava u Ukrajini”, poručila je Munira Subašić iz Udruženja Majke Srebrenica i Žepa.

Ramizi Gurdić ubijena su dva sina i muž, bol i patnja nikada nisu prestale.

“Zato bih poručila svima Rusima i Ruskinjama da ne šalju svoje da ubijaju druge jer nije lijepo da brat ubije brata, komšija komšiju. Ukrajina je blizu Rusije, svi smo od nje živjeli i nešto imali”, navodi Ramiza.
Poruku ruskim majkama uputila je Kada Hotić.

“Poručila bih ruskim majkama da ne daju sinovima da ginu i ubijaju svoj narod. Svi smo mi skupa svoj narod. i mi ovdje smo bili svoj narod”, ističe Hotić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pridružio se šetnji i naglasio da je ovim protestom BiH izabrala pravu stranu historije.

“Bez obzira na sve unutrašnje otpore unutar sebe ipak stala na pravu stranu historije jer BiH je osudila rusku agresiju na Ukrajinu, podržala teritorijalni integritet i pridružila se i želi da se pridruži svim onim rezolucijama i deklaracijama koje je civiliziran svijet do sada izrekao”, pojasnio je Džaferović.

Majke enklava Srebrenica i Žepa i svjedoci i žrtve genocida poslali su poruku kako svijetu tako i svim građanima Ukrajine koji prolaze kroz agresiju da se što prije mora zaustaviti ovaj rat i dopustit narodu Ukrajine da živi u slobodi i miru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!