Majkić: Ne treba zakon, kao što sada ide tako će i ići, RS uhodala mehanizam

Vijesti 02. mar 202119:09 4 komentara

Od Doma naroda državnog Parlamenta očekivalo se mnogo. Toliko da dopunama zakona, kako je i predloženo, omoguće lakši, precizniji i brži način nabavke vakcina protiv korona virusa. Devet poslanika iz Federacije BiH podržali su dopune, ali nije bilo entitetske većine zbog četri glasa protiv iz Republike Srpske. O dopunama zakona naknadno će se usaglašavati kolegij Doma naroda.

Nije nam ovo trebalo, poentirao je predsjedavajući Izetbegović. Ali kome jeste? Za hitne dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima BiH nije bilo entitetske podrške iz Republike Srpske uz suzdržanog delegata Mladena Bosića. Iste – hitne dopune usvojene su pak i uz podršku poslanika SNSD-a na sjednici Predstavničkog doma državnog Parlamenta.

“Imali smo šansu da olakšamo nabavku vakcina, da učinimo sigurnijim i relaksiranijim one koji nabavljaju u vezi njihovih nadležnosti, nivoa i rokova. Ne mogu reći da mi je jasno zašto su to danas predstavnici SNSD-a uradili u Domu naroda, zašto su zaustavili tu proceduru. Dovoljno su komplicirane te procedure, imamo isfrustriran narod u BiH nenabavkom vakcina. Nije nam ovo danas trebalo”, poručio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH (SDA).

Kako su i zašto glasali drugačije u samo osam dana, iz SNSD-a kažu da zbog hitnosti nisu imali vremena za stranačke konslutacije. A one sada glase, tumače u SNSD-u – da član 10. Zakona o javnim nabavkama BiH daje solidan okvir da se direktnim kontaktima nabavljaju vakcine. Sporno im je to što bi dopunama Zakona o lijekovima Republika Srpska morala tražiti saglasnost Savjeta ministara BiH, odnosno nadležne Agencije za nabavku i uvoz.

“Rusi su rekli – evo dajemo vam vakcine, oko cijena ćemo se dogovoriti, oko isporuke možete kako god hoćete… I ministarka spoljnih poslova BiH (Bisera Turković) ne odgovara. Njoj nije stalo. I sada – hajmo mi to sve pokriti na način što treba zakon. Ne treba zakon. Kao što sada ide, tako će i ići. Republika Srpska je uhodala taj mehanizam. Spremni čekamo hoće li se Federacija BiH izjasniti da to ide istim kanalom ili će tražiti vlastiti kanal, pa kada dođe na red”, kaže Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda PS BiH (SNSD).

Delegat Denis Bećirović predložio je, zbog sistemskih problema u zdravstvu, izmjene zakona u svrhu formiranja državnog Ministarstva zdravlja. Nije bilo podrške.

“Očigledno je da imamo jednu sistemsku, ciljanu i planiranu opstrukciju rada gotovo cijele Parlamentarne skupštine BiH”, smatra Bećirović.

“Namjerno se parališe sistem da bi se iznjedrilo Ministarstvo na državnom nivou. Tu namjeru je razotkrio Denis Bećirović koje je glasanjem potvrdila i SDA”, odgovara Nikola Špirić, delegat u Domu naroda PS BiH (SNSD).

Oba ova zakona tokom mjeseca marta ići će na dodatno usaglašavanje u Kolegijumu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare