Male plate radnika: Ko će raditi za 450 KM?

Vijesti 24. jun 202119:08 1 komentar
N1

Radnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine potrebno je vratiti dostojanstvo. Na današnjoj protestnoj šetnji sindikati su ponovili svojih pet zahtjeva, od kojih je najvažniji povećanje minimalne plaće. No, podršku poslodavaca nemaju, a iz entitetske vlade peru ruke - kažu, nije do nas.

Ni enormno visoke temperature nisu spriječile radnike iz cijele Federaciije da dođu na proteste.

Došao sam ovdje što se ne slažem sa postojećim sindikatom u rudniku Kreka, jer sami sebe postavljaju za predsjednike sindikata iako nisu bili u delegaciji iz koje počinju“.

Bunimo se zbog povećanja plaća. Pošto je u BiH, naročito u Federaciji, male su plate 450 maraka. Ko će raditi?“, kažu okupljeni demonstranti.

Protesti sindikalaca počeli su ispred Udruženja poslodavaca FBiH sa prvim zahtjevom da se minimalac u Federaciji sa 406 KM poveća na 1.000 maraka. Oni taj zahtjev smatraju opravdanim. Imaju, kažu, podršku financijskih stručnjaka no, poslodavci nisu zadovoljni sa tim zahtjevom.

Svaka priča o iznosima od 500 do 600 KM koja se plasira od strane poslodavaca ili od strane Saveza Fadilovih sindikata je apsolutno neprihvatljiva i ovi ljudi su danas poslali jasne poruke iz svih dijelova FBiH i svih grana i djelatnosti, da je jedini prihvatljiv zahtjev, jedina prihvatljiva minimalna plata, plata od 1.000 KM“, izjavio je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

Članovi Sindikata kratko su stali ispred Parlamenta Federacije, a potom su svoje zahtjeve ponovili ispred zgrade Federalne vlade.

A da minimalna plata bude 1.000 maraka, iz Udruženja poslodavaca Federacije smatraju nerealnim. Dovelo bi to, kažu, do nestanka velikog broja manjih biznisa gdje ima oko 40 hiljada zaposlenih.

Druga stvar, mi kao poslodavci godinama insistiramo, i u parlamentarnoj proceduri je zakon o porezima i doprinosima gdje smo instistirali da se doprinose smanje na nivo koji je u EU, i gdje bismo obezbijedili značaj nivo sredstava za povećanje plata“, kazao je Safudin Čengić, Udruženje poslodavaca FBiH.

A upravo zbog velikih doprinosa, plata u Federaciji je prividnog karaktera, smatra resorna ministrica. Za sada ništa nije do vlade, već, poručuje Miličević, moraju se dogovoriti partneri.

Imamo mi puno neoporezivih primanja koja se ne tretiraju kao plaća, i uvjerena sam da, kada mi usvojimo ova dva zakona, kada postignemo dogovor o minimalnoj plaći, da ta naša minimalna plaća neće biti ni blizu iznosu od 406 maraka“, navela je Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH.

Sve dok je jednima malo, a drugima puno hiljadu KM, do dogovora će se teško doći. Hoće li se partneri dogovoriti? Ili će radnici svoje, kako kažu, dostojanstvo, ponovo morati tražiti na ulici?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare