“Malina respiratori” ponovo u fokusu: Jesu li (ne)tačne tvrdnje o opasnosti?

Vijesti 04. apr 202119:11 > 19:31 6 komentara
N1

Dramatični navodi iz pisma liječnika UKCS-a, alarmirali su kantonalne vlasti, tužitelje, ali su izazvali i oštar demanti menadžmenta ove zdravstvene ustanove.

U pismu, kojeg su objavili portali, liječnici upozoravaju, između ostalog, da respiratori Srebrene maline nisu pouzdani, te da su šanse da pacijent preživi – nikakve.

Uređaj iznenada stane, pa nastavi raditi sa nepoznatim vrijednostima. Da ne govorimo koliko je oskudan važnim opcijama koje su nužne da bi teško oboljeli pacijenti preživjeli. ‘Malina respiratori’ ne mogu držati pacijenta na HIGH FLOW i troše jako puno bespotrebno kisika. Šanse da pacijent priključen na ‘Malina respirator’ preživi su nikakve, vjerujte nikakve“, naveli su navodno ljekari.

Ubrzo je stigao odgovor menadžmenta UKCS-a. Nazivaju pisanje portala neistinama, čiji je cilj širenje panike:

Navodi u ‘žutoj štampi’ u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru naših uposlenika, a u svrhu stvaranja slike nepovjerenja građana ne pomaže nikome, a ponajmanje našim pacijentima i građanima. Neargumentovani i tendenciozni tekstovi stvaraju nemir kod građana, što stvara i dodatni pritisak i kod ljekara i medicinskog osoblja koji rade sa najtežim bolesnicima”.

Direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović potvrdila je tokom svjedočenja u državnom sudu, da se u toj zdravstvenoj ustanovi koristi svih 30 respiratora Srebrene maline, raspoređenih UKCS-u. Verifikaciju ovih respiratora uradila je firma Verlab, čiji direktor tvrdi da su sve vrijednosti bile u zakonskim granicama, te da se ti respiratori i ne mogu koristiti za najkritičnije pacijente.

Mjerenja koja smo dobili i koja kažu da su izlazni parametri, volumen i pritisak, unutar zakonski dozvoljenih granica, onda su ona takva, i to je to. Ukoliko vam aparat ne funkcioniše kako treba, neophodno je da zovete servisera. I jako je bitno da taj aparat koristite u skladu sa uputama i obukom koju ste prošli za taj aparat“, kazao je Almir Badnjević iz Verlaba.

U obranu nabavljenih respiratora stao je i čelnik SDA Bakir Izetbegović, tvrdeći da su oni ispravni, i da spašavaju živote.

U Sarajevu svi rade, neki od njih rade invazivo, Dakle, ljudi su intubirani na njih. Svi rade. Nijedan se nije pokvario. Ni sa jednim nema problema.To znam iz prve ruke“, izjavio je Izetbegović.

No, informacije iz prve ruke zahtjeva i kantonalni ministar Haris Vranić, koji je zakazao hitan sastanak sa Sebijom Izetbegović, uz poruku:

Duboko sam zabrinut zbog medijskih napisa, ali i direktno dostavljenih informacija kojima svi svjedočimo posljednjih dana. Ohrabrujem sve zdravstvene radnike, ukoliko imaju bilo kakva saznanja o postupanjima izvan standarda liječničke struke da nadležnim institucijama ili meni lično prijave takva saznanja. Istovremeno, garantujem da ću ja, kao i cijela Vlada Kantona Sarajevo, zaštititi u cijelosti pojedince koji podnesu prijavu od bilo kojeg oblika odmazde ili štetnih posljedica“.

Za razliku od UKCS-a, gdje se u liječenju pacijenata koristi 30 od stotinu respiratora nabavljenih putem Srebrene maline, u druga dva klinička centra u Federaciji potpuno drugačija iskustva.

Iz Mostara poručuju kako “ne žele uzimati respiratore koji su neupotrebljivi ili čak prilikom upotrebe mogu biti smrtonosni”, a direktor UKC-a Tuzla nam je potvrdio kako su se anesteziolozi pobunili protiv upotrebe tih respiratora, te se nisu usudili niti koristiti ih.

U Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu potvrdili su za N1 kako sigurno neće ignorirati ozbiljne navode iz pisma liječnika o respiratorima Srebrene maline.

No, prije konkretnog postupanja, kažu, neophodno je utvrditi nadležnosti, jer je Tužiteljstvo BiH ranije otvorilo predmet u vezi sa raspodjelom nabavljenih respiratora bolnicama u Federaciji BiH.

U državnom tužiteljstvu kratka poruka da zbog Uskrsa i nedjelje ne rade, te da će naknadno odgovoriti na naš upit.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare