Mališani iz JU Djeca Sarajeva obilježili Dan bez automobila (FOTO)

Vijesti 22. sep 202111:52 > 13:19 0 komentara
F.Z./N1

Javna ustanova Djeca Sarajeva danas je obilježila Dan bez automobila, a program će biti priređen u 37 vrtića. Sunita Banda, direktorica JU Djeca Sarajeva kazala je da se prate sva dešavanja u Kantonu Sarajevo te da se sva ona bitna nastoje i obilježiti.

Banda je dalje navela da su zbog koronavirusa sve te aktivnosti u jednoj mjeri ograničene.

“Ali se trudimo na adekvatan način obilježiti ovaj dan kako bi djeca razvila svijest o zdravom vazduhu i okolini, da se koriste bicikla, romobili i iako su mali, oni će to sve prenijeti svojim roditeljima. Nadamo se da će i oni koristiti što manje automobila da naš vazduh bude čist prije svega našoj djeci pa i svima nama odraslima. Također, želimo da u našem gradu bude što više drveća i cvijeća. Dovoljna nam je korona, a samim time imamo još i zagađen vazduh”, kazala je Banda.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Ekipa N1 je danas bila u vrtiću Mašnica čiji su mališani svojim doprinosom nastojali ukazati na važnost ovog dana.

“I u ostalim vrtićima ovaj dan će se obilježiti likovnim radionicama i sličnim aktivnostima”, dodala je Banda.

Amer Rastoder, predstavnik udruženja ECO Active Natura iz Sarajeva, istakao je da trenutno implementiraju projekt “Ekološko-zdravstveni faktori u predškolskim ustanovama”.

“Fond za zaštitu okoliša je podržao taj projekt i u sklopu njega danas obilježavamo 22. septembar, međunarodni dan bez automobila, a prije toga radili smo mjerenja zagađenosti zraka i buke u pet sarajevskih vrtića. Prvi rezultati pokazuju da je zagađenost, kao i buka povećana, ali finalni izvještaj očekujemo krajem mjeseca koji će biti dostupan javnosti, a nadležnima ćemo poslati preporuke kako riješiti sve te probleme”, poručio je Rastoder.

Evropska sedmica mobilnosti predstavlja savršenu priliku za pojašnjavanje problema s kojima se veliki gradovi suočavaju radi poticanja promjene ponašanja i napredovanja prema održivijoj saobraćajnoj strategiji.

Evropska inicijativa dana bez automobila pokrenuta je 2000. godine kao prilika data gradovima da pokažu koliko brinu o zaštiti okoliša. Tokom 22. septembra svake godine lokalne vlasti ograničavaju saobraćaj motornih vozila u nekim dijelovima grada te podstiču na korištenje održivih prevoznih sredstava i pješačenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!